BİLGİSAYAR AĞLARINDA GÜVENLİK

İzlence Formu

Ders Adı BİLGİSAYAR AĞLARINDA GÜVENLİK Kod BIMU4093
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUHAMMED ALİ AYDIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilgisayar ağlarında ve genel olarak haberleşme alanında kullanılan güvenlik yapılarının işleyişi konusunda bilgilendirmek, mevcut protokoller ve algoritmalar üzerinde uygulamaların nasıl işlediğine dair bakış açısını geliştirmektir. Ayrıca öğrencilerin her birine ayrı ayrı birer sunum konusu verilerek ve daha sonra bu sunumlar internet ortamında paylaşılarak güncel bilgisayar ağlarında güvenlik konularında öğrencilerin bilgi sahibi olması sağlanır.

İçerik

Ağ güvenliği için gerekli olan kriptografi bilgileri, Kriptoloji alanındaki temel algoritmalar ve şifreleme mekanizmaları, Simetrik anahtar algoritmalarının işleyiş biçimleri ve çeşitleri, Asimetrik anahtar algoritmaları, Bilgisayar ağlarında güvenlik zorlukları ve bu zorluklar ile ilgili çözüm yöntemleri, Kablosuz ağlarda güvenlik, Optik ağların güvenliği. Ayrıca öğrencilerin her birine ayrı ayrı birer sunum konusu verilir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Soru-cevap.

Kaynaklar

1- Network Security, Kaufman, C., Perlman, R., & Speciner, M., Private Communication in a Public World, Second Edition. New Jersey: Prentice Hall PTR, (2002). 2- Computer Networks, Fourth Edition. Tanenbaum, A.S., New Jersey: Pearson Education, Inc., (2003).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024