SOSYAL BİLİMLERDE YÖNTEM

İzlence Formu

Ders Adı SOSYAL BİLİMLERDE YÖNTEM Kod SBUB2002
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YUNUS KAYA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı bilim felsefesindeki temel tartışmaların ve sosyal bilimlerdeki kullanılan araştırma yöntemlerinin öğrencilere tanıtılmasıdır. Ders kapsamında öncelikle sosyal bilimlerde araştırma süreci ve araştırma tasarımı ele alınacaktır. Sonrasında, sosyal bilimlerde en yaygın kullanılan nitel ve nicel veri toplama yöntemleri öğrencilere tanıtılarak, nitel ve nicel veri analizinin temel prensipleri anlatılacaktır. Son olarak ise yazım ve raporlaştırma ile bilimsel araştırmalarda etik konuları ele alınacaktır.

İçerik

Bu ders bilim felsefesindeki temel tartışmaları ve sosyal bilimlerdeki kullanılan araştırma yöntemleri ele almaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Büyük ölçüde öğretim üyesinin ders anlatımına dayanır. Ders anlatımları görsel malzemeleler (özellikle PowerPoint sunumları) ile desteklenir. Öğrenciler ise ödev hazırlayarak katkıda bulunurlar.

Kaynaklar

Coşkun, Recai, Remzi Altunışık, Serkan Bayraktaroğlu ve Engin Yıldırım. 2015. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 3. Baskı. Sakarya: Sakarya Kitabevi. Aziz, Aysel. 2018. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri, 12. Basım. Ankara: Nobel Yayınevi. Matthews, Bob and Liz Ross. 2010. Research Methods: A Practical Guide for the Social Sciences. Essex, UK: Pearson Education Limited.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024