İLAÇ DÜZEYLERİNİN İZLENMESİ

İzlence Formu

Ders Adı İLAÇ DÜZEYLERİNİN İZLENMESİ Kod FARM7020
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALPER OKYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Özellikle terapötik konsantrasyon aralığı dar olan ilaçlarda dozun bireyselleştirilmesi, terapötik konsantrasyon aralığı dar olan ilaçlara bağlı olarak gelişebilecek yan/toksik tesirlerin değerlendirilmesi, akılcı ilaç kullanımı ve farmakoekonomik tedavinin sağlanması konularında yeterli bilgiye sahip bireyler yetiştirilmesi.

İçerik

İlaç düzeylerinin izlenmesinde genel prensipler.Temel farmakokinetik parametreler ve hesaplama yöntemleri. Sıklıkla izleme yapılan ilaç gruplarının farmakodinamik ve farmakokinetik özellikleri. Antiepileptik, kemoterapötik, antiaritmik, antikoagülan ve kalp yetmezliğinde kullanılan ilaçların düzeylerinin izlenmesi. Hastalık durumunda (organ yetmezliği vb.) ilaç düzeylerinin izlemi.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, interaktif eğitim, ödev.

Kaynaklar

Clinical Pharmacokinetics and Pharmacodynamics: Concepts and Applications, Tozer TN & Rowland M, 4. Baskı, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2010. Applied Biopharmaceutics & Pharmacokinetics, Shargel L, Wu-Pong S, Yu AB, 5. Baskı, McGraw-Hill Medical, 2004. Introduction to Pharmacokinetics and Pharmacodynamics, Rowland M & Tozer TN, 1. Baskı, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2006. Applied Clinical Pharmacokinetics, Bauer LA, 2. Baskı, Mc Graw-Hill, 2008.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024