FARMAKOKİNETİK

İzlence Formu

Ders Adı FARMAKOKİNETİK Kod FARM7015
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALPER OKYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İlaçların organizmada uğradığı değişikliklerle ilgili temel farmakokinetik parametreler, uygulanan ilacın kan konsantrasyonunun zamana göre değişimini izleyerek temel farmakokinetik parametreleri hesaplanması ve biyoyararlanım-biyoeşdeğerlik ile ilgili konularda yeterli bilgiye sahip bireylerin yetiştirilmesi.

İçerik

İlaçların organizmada uğradığı değişikliklerle ilgili (absorpsiyon, dağılım, metabolizma, atılım) temel farmakokinetik parametreler Farmakokinetik parametrelerin (eliminasyon ve absorpsiyon yarılanma ömrü, dağılım hacmi, klirens) hesaplanması Farmakokinetik parametrelerin hesaplanması ile ilgili uygulamalar Biyoyararlanım kavramı. Mutlak ve rölatif biyoyararlanım kavramları ve ilgili hesaplamalar Biyoeşdeğerlik kavramı ve ilgili uygulamalar

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, interaktif eğitim, ödev.

Kaynaklar

Rasyonel Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji, Ed. Prof. Dr. Oğuz Kayaalp, 12. Baskı, Pelikan Yayıncılık, Ankara, 2009. Türk Farmakoloji Derneği Farmakoloji Ders Kitabı, Ed. M. Melli, A. Bökesoy, İ. Çakıcı, Gazi Kitabevi, Ankara, 2000. Introduction to Pharmacokinetics and Pharmacodynamics, Rowland M & Tozer TN, 1. Baskı, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2006. Applied Biopharmaceutics & Pharmacokinetics, Shargel L., Wu-Pong S, Yu AB, 5. Baskı, McGraw-Hill, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024