YÜKSEK RİSKLİ GEBELİK VE DOĞUM

İzlence Formu

Ders Adı YÜKSEK RİSKLİ GEBELİK VE DOĞUM Kod EBEL7054
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi TÜLAY YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste öğrenci; Risk gruplarını belirleyebilmeyi, gebelik süresince normalden sapları tanıyabilmeyi, sağlıklı gebelikten sapma durumlarında uygun bakımları yapabilmeyi, anne ve fetüs sağlığını yükseltmeye yönelik eğitimleri verebilmeyi öğrenecektir. Ayrıca, doğum eylemindeki riskli durumları ve bu durumlarda doğumu yönetmeyi, riskli doğum eyleminde ebelik bakım ve uygulamalarını, doğum sonu dönemde ortaya çıkabilecek riskli durumların belirlenmesi ve bakımını, ayrıca riskli yenidoğanın tanılanması ve bakımını öğrenecektir.

İçerik

Bu ders öğrenciye; Gebenin ve fetüsün sağlığının önemini kavratarak annedeki gebelik ile ilgili riskli durumları belirlemesine ve bu durumlara ilişkin bakım ve uygulamaları yapabilmesine yönelik gerekli olan bilgi ve davranışları kazandıracaktır. Ayrıca, doğum ve doğum sonrası dönemde normalden sapan durumları belirleyebilmeyi ve uygun müdahaleleri yapabilmeyi, ebeye düşen rol ve sorumlulukları benimsetebilmeyi, annenin kendi bakım sorumluluğunu alabilmesi için gerekli olan bilgileri kazandıran kuramsal bir derstir.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, vaka tartışması, grup çalışması, demonstrasyon, soru-cevap, rol play, beyin fırtınası

Kaynaklar

1) Schuiling, KD, Likis E: Women?s Gynecologic Health. World Headquarters Jones and Bartnett Com., UK/USA, 2006.2) Fogel CI, Woods NF: Women?s Health Care In Advanced Practice Nursing Springer Publishing Com., New York, 2008.3) Fraser KN, Cooper L: Myles\\\' Textbook for Midwives. Churchill Livingstone, 2009.4) Varney H, Kriebs D, Gegor T: Varney\\\'s midwifery. NetLibrary Inc Midwifery and Maternity Care Series. Jones & Bartlett, USA, 2004.5) Coşkun A. ve ark: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersi Uygulama Rehberi. Dilek Ofset, İstanbul, 2004.6)Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002.7)Güvenli Annelik katılımcı kitabı. T.C Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Türkiye Üreme Sağlığı Programı Cinsel Sağlık / Üreme Sağlığı Mezuniyet Öncesi Eğitimini Güçlendirme Projesi. Ankara, 2005.8)Öğrenim Rehberleri (Öğrenciler tarafından kullanılacak). T.C Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Türkiye Üreme Sağlığı Programı Cinsel Sağlık / Üreme Sağlığı Mezuniyet Öncesi Eğitimini Güçlendirme Projesi. Ankara, 2005.9)Taşkın L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği.Genişletilmiş VII.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2005.10)Taşkın, L, Eroğlu, K, Terzioğlu Fve ark.: Hemşire ve Ebeler için Doğum ve KadınSağlığı Uygulama Rehberi. Palme Yayıncılık. Ankara, 2008

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024