EDEBİYATTA TEMALAR

İzlence Formu

Ders Adı EDEBİYATTA TEMALAR Kod AMKE7072
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ÖZLEM KARADAĞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

“Edebiyatta Temalar” “Travma ve Hafıza”yı odak noktası olarak alıyor, ders 19., 20. ve 21. yüzyılın temel edebi ve görsel metinlerinde travma ve hafıza öğelerinin kullanımını anlamayı amaçlıyor.

İçerik

Travma, baskılama, şahitlik etme ve hafıza gibi konuların incelenmesi ile başlayarak, savaşlar, şiddet ve acı ile lekelenmiş olan 19., 20. ve 21. yüzyılın edebiyat, sinema eserlerinde ve kültüründe bireysel ve toplumsal travmalar ve hafıza incelenecek ve tartışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, soru-cevap, sınıf içi tartışma, sunum, ödevlere geri dönüş.

Kaynaklar

Sigmund Freud, “Beyond the Pleasure Principle” & The Interpretation of Dreams Cathy Caruth, The Unclaimed Experience Cathy Caruth, Trauma: Explorations in Memory Shoshana Felman & Dori Laub, Testimony: Crises of Witnessing in Literature, Psychoanalysis, and History Kirby Farrell, Post-Traumatic Culture E. Ann Kaplan, Trauma Culture: The Politics of Terror and Loss in Media and Literature Deborah M. Horvitz, Literary Trauma: Sadism, Memory, and Sexual Violence in American Women’s Fiction Ann Keniston and Jeanne Follansbee Quinn (Editors), Literature after 9/11 Literary texts: Samuel Taylor Coleridge, “The Rime of the Ancient Mariner” H. G. Wells, The Time Machine Charlotte Perkins Gilman, “The Yellow Wallpaper” Margaret Atwood, Cat’s Eye Dorothy Allison, Bastard Out of Carolina Chuck Palahniuk, Lullaby Michael Cunningham, Specimen Days Joyce Carol Oates, Black Girl, White Girl

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024