NORMAL GEBELİK VE DOĞUM

İzlence Formu

Ders Adı NORMAL GEBELİK VE DOĞUM Kod EBEL7052
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi TÜLAY YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders öğrenciye; Güvenli annelik kapsamında, anne sağlığının önemini kavratarak anneyi etik değerlerle ailesi ve yaşadığı toplum içinde bir bütün olarak ele alıp, annenin intrauterin dönemden başlayarak, fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığının korunması, geliştirilmesi ve kendi sağlık bakım sorumluluğunu üstlenmesine yönelik gerekli olan bilgi ve davranışları kazandırmak, doğum ve doğum sonu döneme ait annede oluşan fizyolojik, psiko-sosyal değişiklikleri, anne ve yenidoğanın sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi için gerekli müdahalelerin yapılmasını, ebeveynlik sürecine adaptasyonda ailenin baş etme güçlüklerinin desteklenmesini, annenin ve bebeğinin kendi sağlık bakım sorumluluğunu almasına yönelik gerekli olan bilgi ve becerileri kavramsal ve uygulamalı olarak öğretmektir.

İçerik

Bu ders öğrenciye; Güvenli annelik kapsamında, anne sağlığının önemini kavratarak anneyi etik değerlerle ailesi ve yaşadığı toplum içinde bir bütün olarak ele alıp, annenin intrauterin dönemden başlayarak, fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığının korunması, geliştirilmesi ve kendi sağlık bakım sorumluluğunu üstlenmesine yönelik gerekli olan bilgi ve davranışları kazandırır. Ayrıca, doğum ve doğum sonu döneme ait annede oluşan fizyolojik, psiko-sosyal değişiklikleri, anne ve yenidoğanın sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi için gerekli müdahalelerin yapılmasını, ebeveynlik sürecine adaptasyonda ailenin baş etme güçlüklerinin desteklenmesini, annenin ve bebeğinin kendi sağlık bakım sorumluluğunu almasına yönelik gerekli olan bilgi ve becerileri kavramsal ve uygulamalı olarak öğretir.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, vaka tartışması, grup çalışması, demonstrasyon ,soru cevap, rol play,beyin fırtınası

Kaynaklar

1.Taşkın L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği.Genişletilmiş VII.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2005 2.Coşkun A. ve ark: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersi Uygulama Rehberi. Dilek Ofset, İstanbul, 2004 3.Schuiling, KD, Likis E: Women’s Gynecologic Health. World Headquarters Jones and Bartnett Com., UK/USA, 2006. 4. Fogel CI, Woods NF: Women’s Health Care In Advanced Practice Nursing Springer Publishing Com., New York, 2008. 5.Fraser KN, Cooper L: Myles' Textbook for Midwives. Churchill Livingstone, 2009. 6.Varney H, Kriebs D, Gegor T: Varney's midwifery. NetLibrary Inc Midwifery and Maternity Care Series. Jones & Bartlett, USA, 2004. 7.Coşkun A., Karanisoğlu H.: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği. Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 264, Eskişehir, 1993 8.Demir R.:İnsanın Gelişimi ve İmplantasyon Biyolojisi, Palme Yayıncılık, Ankara,1995 9.Gilbert E.S., Harmon J.S.:High Risk Pregnancy Delivery, Mosby İnc.,St.Louis,1998 10.Turan J.M.,Ortaylı N.,Nalbant H.,Bulut A.:İstanbul’da Üç Hastanede Gebelik ve Doğum Hizmetlerine Yakından Bakış, Aşama Matbaacılık, İstanbul,2003 11.Neyzi O., Yolsal N.:Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Tanı ve Tedavi Rehberi, Aşama Matbaacılık,İstanbul,1997 12.Berek J.S.:Novak Jinekoloji, Nobel Tıp Kitapevi,İstanbul,1998. 13.Hoskins W.J.,Perez C.A.,Young R.C.: Gynecologic Oncology , Lippincot-Raven Publishers,Philadelphia,1997 14.Reeder M.,Koniak G.:Maternity Nursing Family, Newborn, and Women’s Health Care, Lippincot-Raven Publishers,Philadelphia,1997 15.Kamran S.Moghissi M.D: Üreme Endokrinolojisi, Yeni Alaş Ofset, İstanbul,1993 16.Güner H: Jinekolojik Onkoloji, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara,1995 17.Güvenli Annelik katılımcı kitabı. T.C Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Türkiye Üreme Sağlığı Programı Cinsel Sağlık / Üreme Sağlığı Mezuniyet Öncesi Eğitimini Güçlendirme Projesi. Ankara, 2005

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024