ENGINEERING ECONOMICS

İzlence Formu

Ders Adı ENGINEERING ECONOMICS Kod ENMU3061
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. FATİH TÜYSÜZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bir mühendisin ekonomik analizleri uzman olduğu bir mühendislik dalında uygulayabilmesini sağlamak, Yatırımların değerlendirilmesinde nakit akışı analizlerinin yeterliliğini ve sınırlarını öğretmek, Uygulamalarda nakit akışı modellerini formüle edebilme kabiliyeti kazandırmak. Bu modellerin varsayımlarının anlaşılmasını sağlamak, Modelleme sürecinin sonuçlarını, yönetime ve mühendislik analizlerine yakın olmayan kişilere sunabilme becerisi kazandırmak.

İçerik

Terminoloji ve nakit akış diyagramları. Faiz faktörleri ve kullanılışları. Nominal ve etkin faiz oranları ve sürekli iskontolama. Şimdiki değer ve kapitalize edilmiş maliyet analizi. Yıllık nakit akış analizi. Verim oranı (artış) analizi. Kazanç / Maliyet oranı analizi. Geri ödeme süresi analizi. Yenileme analizleri. Enflasyon-faiz ilişkileri. Amortisman. Tükenme. Vergi sonrası ekonomik analiz. Başabaş analizi. Bütçe kısıtları altında sermaye bütçeleme.

Öğretim Yöntemleri

Seminer/anlatım ve vaka analizleri

Kaynaklar

Prof. Dr. Orhan Göker, Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi Teori ve Uygulama, Atlantis İletişim, İstanbul, 1996. Engineering Economy 7th ed., Leland Blank and Anthony Tarquin, McGraw Hill, USA, 2012. Mühendislik Ekonomisi, Ethem Tolga ve Cengiz Kahraman, İTÜ Matbaası, 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024