GENEL KİMYA IV (ORGANİK KİMYA)

İzlence Formu

Ders Adı GENEL KİMYA IV (ORGANİK KİMYA) Kod FBOG2022
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FATMA GÜLAY KIRBAŞLAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Organik kimyanın ne olduğunu, önemini, hayatımızdaki yerini, kimyanın diğer alanları içindeki yerini ve aralarındaki ilişkileri öğrenmeleri amaçlanır. Organik bileşiklerin canlıların yapısındaki görevlerini, biyolojik süreçlerde organik moleküllerin ve organik kimya temelli tepkimelerin (biyokimyasal tepkimeler) anlamının ve öneminin kavranması da dersin amacı kapsamındadır.

İçerik

Organik kimyaya giriş: Atomik orbitaller, kimyasal bağlar,bağ enerjileri, bağ uzunlukları, elektronegativite ve dipoller. Organik kimyada temel kavramlar: Molekül formulü ve yapı formulü, izomer ve radikal kavramları. Organik bileşikler: Organik bileşiklerin sınıflandırılması, organik moleküller, molekül formüllerinin yazılması ve tayini. Alkanlar: Molekül yapıları, isimlendirilmeleri, özellikleri ve tepkimeleri. Stereoizomeri. Alkenler ve Alkinler: Molekül yapıları, isimlendirilmeleri, özellikleri ve tepkimeleri. Aromatik bileşikler: Molekül yapıları, isimlendirilmeleri, özellikleri ve tepkimeleri. Aldehidler ve Ketonlar: Molekül yapıları, isimlendirilmeleri, özellikleri ve tepkimeleri. Karboksilli Asitler: Molekül yapıları, isimlendirilmeleri, özellikleri ve tepkimeleri. Aminler: Molekül yapıları, isimlendirilmeleri, özellikleri ve tepkimeleri. Yağlar, proteinler ve karbonhidratlar.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğrenme, Bilgisayar destekli öğrenme

Kaynaklar

-R. J. Fessenden, J. S. Fessenden, M. W. Logue, (2001), (Çeviri Editörü: Tahsin Uyar), Organik Kimya, Güneş Kitabevi LTD.ޞTİ., Ankara. -G. Solomons and , C. Fryhle (2002). (Çeviri Editörü: G. Okay, Y.Yıldırır), Organik kimya, Literatür Yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024