MODERN FİZİĞE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı MODERN FİZİĞE GİRİŞ Kod FBOG2021
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖMER ÇAKIROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Özel Görelilik karamı, Zamanın genleşmesi, uzunluğun kısalması, Göreli momentum ve göreli enerji. Siyah cismin radyasyonu, Wien kayması, Planck dağılımı, foton kavramı, kuantum kavramı. Fotoelektrik ve Compton olayı. Atomun yapısı: Atom modelleri, enerji düzeyleri, atomk ve moleküler spektrumler. De Broglie dalgaları, dalga parçack ikilemi, Belirsizlik ilkesi. Kuantum Mekaniği: Dalga fonksiyonu, Shrödinger eşitliği, bir kutudaki parçacık, harmonik osilatör konularına ait içeriklere uygun kavramlarının verilmesi amaçlamıştır. Klasik fizik ile Modern Fizik arasındaki arasındaki farklılıklar öğrencilere kazandırılacaktır. Klasik fizikiği yetersiz kaldığını, bu eksikliği modern fiziğin tamamladığını öğrencilerin öğrenmesi yanında, fizikte gelişen yeni kavram ve gelişmeleri öğrenciler kazanmış olacak. Modern fiziğin gelişiminin teknolok gelişmelere katkısı hakkında da öğrenciler bilgilendirilmiş olacak.

İçerik

Özel Görelilik karamı, Zamanın genleşmesi, uzunluğun kısalması, Göreli momentum ve göreli enerji. Siyah cismin radyasyonu, Wien kayması, Planck dağılımı, foton kavramı, kuantum kavramı. Fotoelektrik ve Compton olayı. Atomun yapısı: Atom modelleri, enerji düzeyleri, atomk ve moleküler spektrumler. De Broglie dalgaları, dalga parçack ikilemi, Belirsizlik ilkesi. Kuantum Mekaniği: Dalga fonksiyonu, Shrödinger eşitliği, bir kutudaki parçacık, harmonik osilatör.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğrenme Bilgisayar destekli eğitim İşbirliğine dayalı ve yaratıcı düşünceyi destekleyici öğrenme Problem çözme ve karar verme

Kaynaklar

1. Raymond A. Serway, Fen ve Mühendislik için Moden Fizik. Saunders College Publishing.. Çeviren: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayıncılık, Ankara, 2009. 2. Douglas C. Giancoli, Physics for Scientests and Engineers with Modern Physics. Publshed by Prentce Hall Upper Saddle River, NJ, 07458, USA. 3. John. R. Taylor, Chris D. Zafaritos, Fizik ve Mühendislikte Modern Fizik, Çeviren: Bekir Karaoğlu, İstanbul Teknik Üniversitei, ARTE BilgiTek yayını, 1996. 4. Arthur Beiser, Concepts of Modern Physics, . Library of Congress Cataloging Publishing. 5. Vladimir Z. Kresin and Stuart A. Wolf, Fundametals of Superconductivity, Plenum Pres, New York and London.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024