GENEL KİMYA II

İzlence Formu

Ders Adı GENEL KİMYA II Kod FBOG1057
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. UFUK KOLAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kimyasal kinetik, kimyasal denge, termokimya, asitler ve bazlar, çözünürlük, elektrokimya, periyodik cetveldeki element gruplarının özellikleri konularına yönelik öğrencilerin bilgi ve becerilerini arttırmak.

İçerik

Kimyasal kinetik: Hız yasaları, tepkimelerin hızı ve ölçülmesi. Kimyasal denge: Temel ilkeleri, denge sabiti eşitliği, dengeye etki eden faktörler. Termokimya: Entalpi, iç enerji, entropi. Asitler ve bazlar:Arrhenius, Brönsted-Lawry ve Lewis asit-baz kuramları, kuvvetli ve zayıf asit ve bazlar. Asit-baz tepkimeleri ve hidroliz. pH kavramı. Çözünürlük: Çözünürlük çarpımı sabiti, çökelme. Baş grup elementleri I Metaller: Grup 1, 2, 13, 14 metalleri. Baş grup elementleri II Ametaller: Grup 13-18 elementleri. Geçiş elementleri: Grup 3-12 elementleri. Elektrokimya: Elektroliz ve pil.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, bilgisayar destekli öğretim, işbirlikli öğrenme, tartışma, deneysel aktiviteler

Kaynaklar

R.H.Petrucci, W.S.Harwood, F.G.Herring (Çeviri Editörleri: T.Uyar ve S.Aksoy), (2002), Genel Kimya İlkeler ve Modern Uygulamalar II, Palme Yayıncılık, Ankara. -R.Chang, (Çeviri Editörleri: A.B. Soydan ve A.Z. Aroğuz), (2000), Fen ve Mühendislik Bölümleri İçin Kimya, Beta Basım Yayım Dağıtım A.ޞ.,İstanbul. -C.E. Mortimer (Çeviri Editörü: T. Altınata), (1997), Modern Üniversite Kimyası II, Çağlayan Basımevi, İstanbul. -Genel Kimya II (Anorganik Kimya), F.Gülay Kırbaşlar, Ders Notları, 2009, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024