MALZEME BİLGİSİ

İzlence Formu

Ders Adı MALZEME BİLGİSİ Kod DUIM2009
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MELEK CUMBUL ALTAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Malzeme biliminde yer alan yapı-özellik –işlev kavramlarının ders boyunca öğrencinin analitik düşünme yeteneğini ön plana çıkaracak şekilde vurgulanması. Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliğinde, malzeme bilimin yeri ve öneminin kavranması ve disiplinler arası düşünme anlayışının geliştirilmesi. Temel malzeme bilimi bilgilerinin öğrenci tarafından kavranması günümüz mühendislik malzemelerinin tanınması, temel üretim yöntemleri ile malzeme mikro yapı performans ilişkileri, güven ve seçim kriterleri ve ilgili mühendislik standartları hakkında bilgi sahibi olmaları.

İçerik

Bu dersin kapsamında; malzemelerin mekanik ve fiziksel davranışlarını belirleyen atomik ve kristal yapı, bağ enerjileri, metallerin yapı ve mekanik özelliklerinin kontrolü ve geliştirilmesi, metal ve metal dışı malzemelerin tanıtılması, malzemelerin elektriksel özellikleri ve korozyonu.

Öğretim Yöntemleri

Teorik Anlatım

Kaynaklar

Donald R. Askeland, Pradeep P. Fulay, Wendelin J. Wright, The Science and Engineering of Materials, Cengage Learning, 2010 (ISBN-13: 978-0495296027) William F. Smith, Principles Materials Science Engineering, McGraw-Hill Companies, 1995, (ISBN-13: 978-0070592414)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024