GENEL FİZİK I

İzlence Formu

Ders Adı GENEL FİZİK I Kod FBOG1002
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ELİF İNCE
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Fiziğin temel kavramları ve prensiplerini öğrenciye açık ve mantıklı bir şekilde aktarmak ve gerçek dünyaya dönük geniş anlamda ilginç uygulamalarını temel kavram ve prensipler çerçevesinde anlamlarını pekiştirmektir.

İçerik

Standartlar, SI birim sistemi, boyut analizi, vektörler. Hareket Bilgisi (Kinematik): Hareketin tanımı ve değişkenleri, Bir ve iki boyutlu uzayda hareket örnekleri, Göreli hız. Kuvvet Bilgisi (Dinamik): Newtonun yasaları ve uygulamaları, Evrensel kütle çekim, Sürtünme kuvveti. Enerji: İş, Güç, Mekanik enerji çeşitleri, Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvet Sistemlerinde enerji. İtme, Çizgisel Momentum: Kütle merkezi, bir ve iki boyutlu uzayda etkileşme. Dönme Hareketi: Katı cisimlerde denge, Dönme ve yuvarlanma hareketinin kinematiği ve dinamiği, enerjisi ve açısal momentum. Maddenin Mekanik Özellikleri: Maddenin tanecikli yapısı ve halleri, Uzama, kesme ve hacim esnekliği, Basınç, Kaldırma kuvveti, Viskozite ve Hareketli akışkanlar, Bernoulli ilkesi. Salınım Hareketi: Basit harmonik hareketin kinematiği, dinamiği ve enerjisi, sönümlü ve zorlanmış salınımlar, rezonans. Konularındaki içeriklere uygun olarak temel fizik kavramlarının verilmesi amaçlamıştır.

Öğretim Yöntemleri

Aktif Öğrenme Bilgisayar destekli eğitim Proje tabanlı öğrenme Probleme dayalı öğrenme

Kaynaklar

1.Raymond A. Serway, Fen ve Mühendislik için Fizik 1 ve 2. Saunders College Publishing.. Çeviren: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayıncılık, Ankara, 2009. 2.D. Halliday and Robert Resnick, Physcs 1 and 2. Library of Congress Cataloging Publishing, Canada, Fifth edition. 3.Douglas C. Giancoli, Physics for Scientests and Engineers with Modern Physics. Publshed by Prentce Hall Upper Saddle River, NJ, 07458, USA.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024