VERİ GAZETECİLİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı VERİ GAZETECİLİĞİ Kod GZTK2389
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SÜLEYMAN TÜRKOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin içeriğini Veri Gazeteciliğinin Tanımı / Tarihi, Verinin Tanımı, Verinin Doğruluğu, Veri Formatlarını Tanıma ve Anlama, Veri ile Hikâye Bulma, Veri Temizleme, Veri Kazıma ve Veri Görselleştirme Araçları oluşturmaktadır.

İçerik

Gazeteciliğin yeni yöntemlerinden olan veri işleme, görselleştirme ve haberleştirme konusunda uzmanlık sağlamaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders uzaktan eğitim yöntemiyle, haftalık sunumlar üzerinden sözlü anlatım, görsel sunu, tartışma, örnek olay incelemesi ve soru-cevap tekniklerinden faydalanılarak işlenecektir. Konuların daha iyi pekiştirilmesi amacıyla ders materyallerinde mümkün olduğunca bol internet kaynağına ve multimedya içeriğe yer verilmiştir.

Kaynaklar

Büyük Veri İş Başında / Bernard Marr, GC Akademi Veri Gazeteciliği Eğitim Projesi ders materyalleri / Özgür Kurtuluş, Özgür Mehmet Kütküt Habercilikte Hikâye Anlatıcılığı: Hikâye Anlatımından Hikâyenin Yaşanmasına / Mehmet Gülnar, Nihal Koabay-Şener Sivil Toplum Kuruluşları için Hak Temelli Gazetecilik Kılavuzu / Editör: Tezcan Durna, Veri Gazeteciliği El Kitabı, Gazeteciliğin Geleceği: Veri Gazeteciliği / Pınar Dağ, Açık Veri ve Veri Gazeteciliği, Veri, Veri Gazeteciliği ve Veri Görselleştirme ile İlgili Yazılar, www.verigazeteciligi.com Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği, http://avvg.org.tr

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024