FARMASÖTİK BİYOTEKNOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı FARMASÖTİK BİYOTEKNOLOJİ Kod ECZC4016
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YILDIZ ERGİNER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Uygun etkin madde salım sistemleri, ilaç hedefleme teknikleri ve yardımcı maddeleri kullanarak hazırlanan farmasötik formlar içindeki biyolojik ürünlerin stabilitelerini, uygulama kullanım özelliklerini ve kalite kontrollerini belirleme konusunda uzman ve bilimsel personel yetiştirilmesidir.

İçerik

Rekombinant DNA teknolojisi, ve genlerin prokaryot ve ökaryotik hücrelerde ekspresyonu, Rekombinant biyofarmasötikler I: monoklonal antikorlar, aşılar ve adjuvanlar, Sitokinler), Hücre Kültürü, Fermentasyon Teknolojisi, Rekombinant Biyofarmasötikler II : İnsulin, terapötik hormonlar, terapötik enzimler ve pıhtılaşma faktörleri, Proteinlerin yapısı, özellikleri, Protein yapısındaki bir biyofarmasötiğin saflaştırılması ve müstahzar haline getirilmesi: Ültrafiltrasyon-Kromatografi ile ileri saflaştırma, Peptit ve proteinlerin degredasyonu ve fiziksel stabiliteleri, Peptit ve proteinlerin parenteral formülasyonları, Peptit ve proteinlerin oral formülasyonları, Peptit ve proteinlerin hedeflendirilmeleri Biyoteknolojik ilaçlarda etik, güvenlik ve patent, Peptit ve proteinlerin yeni terapötik sistemlerle uygulanmaları, aşı salım sistemleri ve bitkisel biyofarmasötikler (Bitki ve doku kültürü tarihçesi, sekonder metabolitler ve elde edilişleri) konularını içerir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-cevap

Kaynaklar

1. Protein Formulation and Delivery (Eds: E.J. McNally, J.E. Hastedt), 2008 2. Pharmaceutical Biotechnology, (Eds: O. Keyser, R.H. Muller), 2004 3. Modern Biopharmaceuticals, (Ed: J. Knablein), 2005 4. Pharmaceutical Biotechnology (Eds: D.J.A. Crommelin, R.D. Sindelar, B. Meibohm), 2008 5. Handbook of Pharmaceutical Biotechnology (Ed: S.C. Gad), 2007

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024