GÜZEL KONUŞMA VE YAZMA SANATI

İzlence Formu

Ders Adı GÜZEL KONUŞMA VE YAZMA SANATI Kod ECZC1063
Kredi 1 AKTS 1
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. NESRİN EVRANOS
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türkçe'nin ses dizgesini, boğumlanma koşullarını, kelime yapısınıi sözdizimini, yazma ve söyleyiş özelliklerini, vurgu çeşitleriyle tonlama inceliklerini öğretmek; öğrencinin kendini doğru ifade etmek yönünde çok yönlü bilgiye sahip olmasını sağlamaktır.

İçerik

Dilin tanımı, dilciler, dilbilimciler, dilbilgisi, dünyada dillerin sınıflandırılması, Türk dilinin diğer dillerle ilişkileri, Türklerin tarih boyu kullandıkları alfabeler, konuşma dili yazma dili, Türk dilinde bulunan sesler, sesbilgisi, şekilbilgisi, Türk diline yabancı dillerden gelen dil unsurları, dil zenginliği, edebiyat türleri, seçme edebiyat metinleri

Öğretim Yöntemleri

Derste öğrencilere konuşma metinleri verilerek, öğrencilerin doğru ve güzel konuşma kurallarını bu metinler üzerinde uygulaması sağlanmaktadır. tekerlemelerle seslerin birbiriyle sürtünmelerini seri bir şekilde seslendirme çalışması yapılmaktadır. derste öğretilen doğru konuşma teorileri, alıştırmalarla desteklenerek öğrencinin kavraması ölçülmekte ve öğrencinin derse katılımı sağlanmaktadır.

Kaynaklar

Nüzhet ޞenbay, \\\"Söz ve Diksiyon Sanatı\\\" Akın Önen, \\\"Türkçeyi Türkçe Konuşmak\\\"

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024