FARMAKOGNOZİ I

İzlence Formu

Ders Adı FARMAKOGNOZİ I Kod ECZC3001
Kredi 4 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 3
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AFİFE MAT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Organik asitlerin, bitkisel enzimlerin, glikozitlerin ve tanenlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, tanınmaları, teşhis reaksiyonları, biyolojik aktiviteleri, kullanılışları ve bu etken maddeleri taşıyan drogların farmakolojisi hakkında bilgi sahibi olan eczacılar yetiştirmek.

İçerik

Farmakognozi, doğal kaynaklı ilaç hammaddeleri tanıtır. Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi, toplanması, kurutulması, stabilizasyonu, drogların kimyasal yapısı, anorganik maddeler, organik asitler, bitkisel enzimler, lipitler, karbohidratlar, monosakkarit türevleri, bitkisel materyalden şekerlerin elde edilişi, teşhisi, miktar tayini, homojen polisikkaritler, heterojen polisakkaritler, tanenler, glikozitler, glikozilerin sınıflandırılması, teşhisi, elde edilme yöntemleri. Bu etken madde gruplarını taşıyan doğal kaynaklar ve bunların etki ve kullanılışları.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, İnteraktif eğitim, Ödev, Oral sunum

Kaynaklar

Farmakognozi ders kitabı (Text book of pharmacognosy), vol 1(1986) Turhan Baytop, İstanbul: İstanbul Üniversitesi yayınları.Farmakognozi Ders Kitabı (Text book of pharmacognosy), vol II(1974). Turhan Baytop, , İstanbul: İstanbul Üniversitesi yayınları.Pharmacognosy Phytochemistry Medicinal Plants (1999). Bruneton J.France, Lavoisier Publishing.Pharmacognosy, Evans, W. C.(2002) London: W.B. Saunders.Medicinal Natural Products. Dewick, P.M. (2001), England: John Wiley& Sons Ltd.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024