GÜNEYDOĞU ASYA GENEL

İzlence Formu

Ders Adı GÜNEYDOĞU ASYA GENEL Kod CGRF2063
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE NUR TİMOR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere Asya kıtasının güneydoğu köşesindeki sayısız ada ve yarımadalardan oluşan bölgenin doğal koşullar açısından (yüzey şekilleri, tümüyle muson rüzgârlarının ve yağışlarının belirlediği iklim özellikleri, dünyanın en yoğunları arasında yer alan tropikal yağmur ve muson ormanlarından oluşan bitki örtüsü gibi) genel özellikleri slaytlar eşliğinde gösterilmesi ve coğrafi bölünmenin mesafe ya da benzeri özelliklerden daha büyük önem taşıdığının vurgulanmasıdır. Bölgenin genel beşeri özelliklerinin incelendiği bölümde ise, yine slaytlar eşliğinde, yerleşme kalıbı, şehirleşme ve kültürel özellikleri incelenmekte ve bu kez kültürel ve politik açıdan bölünmüş olma özelliği ile bunun bölge insanı ve faaliyetleri üzerindeki etkileri açıklanmaktadır.

İçerik

o Musonlar Asyası o Koloniyalizmin Avrupalı İzleri o Yeşil Devrim o Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) o Kırsal-Şehirsel Nüfus o Hızlı Nüfus Artışı

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-cevap

Kaynaklar

Timor, A. (2002). Güneydoğu Asya, İstanbul: Çantay Kitabevi. de Blıj, H. (1977). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. (1996). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve A.B.Murphy, (1999). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve P.O.Muller (1997). Geography: Regions and Concepts, New York. Bradshaw, M. (2000). World Gegional Geography ? The New Golbal Order, New York. Salter,C.L., J.J.Hobbs, J.H.Wheeler ve J.T.Kostbade, (1998). Essentials of World Regional Geography, Washington DC. English, P.W. (1984). World Regional Geography ?A Question of Place, New York. Fellmann, J.D., A.Getis ve J.Getis, (1999). Human Geography ?Landscapes of Human Activities, New York. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Beşeri Coğrafya ?İnsan.Kültür.Mekan, İstanbul: Çantay Kitabevi. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Ekonomik Coğrafya -Küreselleşme ve Kalkınma, İstanbul: Çantay Kitabevi. Özgüç, N. (2007). Turizm Coğrafyası ?Özellikler ve Bölgeler, İstanbul: Çantay Kitabevi. Oral, Z. (2000). Uzak Doğu?m, İstanbul: Doğan Kitapçılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024