DOĞAL YAPI TAŞLARINDA ÖZEL ARAŞTIRMALAR

İzlence Formu

Ders Adı DOĞAL YAPI TAŞLARINDA ÖZEL ARAŞTIRMALAR Kod JJMU9071
Kredi 3 AKTS 10
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 2
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATİYE TUĞRUL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mermer olarak kullanılabilecek kayaçları tanıtmak Doğal yapı taşları üzerinde yapılan özel arazi ve laboratuvar araştırmaları hakkında bilgilendirmek Doğal yapı taşlarının kullanım alanlarında oluşturduğu sorunları öğretmek Taş ocaklarındaki üretim yöntemleri hakkında bilgilendirmek Doğal taşlarda CE işaretlemesi konusunda bilgilendirmek Türkiye ve dünya mermer sektörünü tanıtmak

İçerik

Doğal yapı taşlarının tanımlanması ve sınıflandırılması, kullanım alanları, doğal taş ocak yeri seçimi ve ocak yerlerinde özel mühendislik jeolojisi araştırmaları, oluşum koşulları, litoloji, jeolojik yapı ve ayrışmanın taş kalitesine etkileri, doğal yapı taşı olarak kullanılan farklı kaya türlerinde karşılaşılan sorunlar, fiziksel, mekanik ve teknolojik özelliklerin belirlenmesi ile ilgili özel deneyler ve standartlar, ocaklarda üretim ve şekillendirme yöntemleri, doğal taşlarda kalite kontrol, Türkiye ve dünya doğal taş sektörünün değerlendirilmesi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, saha çalışması, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Güncel makaleler Şentürk, A., Gündüz, L., Tosun, Y.İ., Sarıışık, A., 1996, Mermer Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi, 237 s. Kun, N., 2000, Mermer Jeolojisi ve Teknolojisi, Tezer matbaası,147 s. Onargan, T., Köse, H., Deliormanlı, 2006,Mermer,TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yayını, 324s. Stone 2003, Natural Stone and Related Industry Catalogue, Yapı Yayın. Kourkoulis, S.K., Doğal Yapı Taşlarında Çatlama ve Yenilme, Springer Yayını, syf.468, 2006.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024