ALTERASYON MİNERALOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı ALTERASYON MİNERALOJİSİ Kod JJMU7044
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. DAVUT LAÇİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Alterasyon minerallerinin tanınması ve türleri, alterasyona sebep olan sıvıların kökeni ve bunların jeolojik problemlerin aydınlatılmasında kullanılması. Ayrıca bu bilgiler ışığında ekonomik önem arz eden endüstriyel oluşukların ekonomiye kazandırılmasını amaç edinir.

İçerik

Alterasyon tanımı ve türleri, atmosferik ayrışma ve alterasyon ilişkileri, alterasyona neden olan sıvıların kökeni (magmatik, metamorphic ve süperjen orijinli) alterasyonun geliştiği jeolojik ortamlar (dalma-batma zonları, kıtasal kabuk ortamları, ve diğerleri), su-kaya etkileşimi, su / kaya oranı ve asitik bir çözeltinin bazik veya felsik bileşimli yan kayaçlar ile reaksiyonu, alterasyon sürecinde gelişen kimyasal reaksiyonlar ve yeni mineral oluşumları, mineral faz-denge diyagramları, alterasyon sürecindeki kütle-hacim değişimi hesaplamaları, alterasyon sürecindeki kayıp ve kazançlar ve hareketli ve hareketsiz elementler, alterasyon zonlarındaki mineral parajenezleri, tanınması ve yorumları, duraylı izotopların (H, O, S ve C) alterasyon çalışmalarında kullanılması ve yorumlanması, alterasyon tiplerinin izotopik karakteristikleri.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş şeklinde öğretim, düz anlatım ve soru cevap şeklinde

Kaynaklar

Ralp E. Grim and Necip Güven, 1978; Bentonites, Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam- Oxford - Newyork. Doğan Kantarcı, 2000; Toprak İlmi; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Yayın No: 4261 ve 462 Aydın Hakan Saka, 1997; Mineralojik Analizlerde X-ışınları Toz Kırınım Yönteminin Temel Prensipleri ve Laboratuar Şartlarının Standardizasyonu, Ankara-1997 Duana M. Moore and Robert Reynolds, JR., 1997; X-Ray Diffraction and the Identification and Analysis of Clay Minerals, Oxford University Press. Faik Gülçur, 1974; Toprağın Fiziksel ve kimyasal Analiz Metodları,İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayın No: 1970 ve 201 Muazzez Karakaya ve Necati Karakaya, 1998; Sistematik Mineraloji, Konya-1998 Alain Meunier, 2005; Clays, Springer Berlin Heidelberg New York. G.W. Brindley and G. Brown., 1980; Crystal Structures of Clay Minerals and Their X-Ray Identification, Mineralogical Society, 41 Queen's Gate, London SW7 5HR. R.L.Allen e.g.,1996; Atlas of Alteration, Mineral Deposits Division-GAC. Mefail Yeniyol, 1997; Kil Mineralojisi ve Killer Miğraç Akçay., 2002; Jeokimya-Temel Kavramlar ve Uygulamaya Aktarımları, Trabzon-2002 Altan Gümüş., 1995; Maden Jeolojisi, İzmir-1995 Hugh Rollinson., 1993; Using geochemical data, evaluation, presentation, interpretation, Longman Group UK Ltd. Gunter Faure., 1986; Prıncıples of Isotope Geology, New York.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024