GÜNCEL VE PALEOLİMNOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı GÜNCEL VE PALEOLİMNOLOJİ Kod JJMU7085
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÖZLEM BULKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Jeoloji mühendisliği yüksek lisans programında, deniz ve göl bilimlerinde uzmanlaşmak isteyen öğrencilere, su kütlelerindeki temel fiziksel ve kimyasal süreçlerin işleyişi ile bunların analitik gözlem teknikleri konusunda bilgi kazandırmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamdaki yüksek lisans düzeyinde bir dersin bulunmayışı jeoloji programı açısından eksiklik yaratmaktadır. Konu, deniz jeolojisi ve gö/akarsul çalışmaları (limnoloji ve paleo-limnoloji) hem paleo-iklim ve ekoloji gibi konulara yönelmek isteyen öğrencilere temel bilgileri sağlayacak olması açısından ilgi çekicidir. Diğer taraftan pek çok doğal kaynağın oluşum veya depolanma bölgelerini oluşturan bu ortamların jeolojinin mühendislik yönünü içeren (petrol, doğal gaz, endüstriyel minerallerin birbölümü gibi) uygulamalarına katkısı da yadsınamaz.

İçerik

Göl bilimlerinde ve göl sistemlerinin eski jeolojik kayıtlarının değerlendirilmesiyle ilgili konularda uzmanlaşacak öğrencilere faydalı olacak bir derstir. Göl sistemlerinin temel fiziksel ve kimyasal süreçler ve gözlem teknikleri konusunda bilgi kazandırmak.Su jeokimyası su sütunu, deniz tabanı, çökel ve kayaçları ile nehir ve atmosfer, arasındaki madde alışverişi ve etkileşimlerini ve bunlarla ilgili süreçleri, inceleyen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Bunun yanısıra göl ve denizlerde işleyen jeokimyasal süreçlerin benzerlik ve farklılıkları ile başlanarak, gölsel ekosistemlerin türleri, temel element döngüleri ve element zenginleşme prosesleri ele alınacaktır. Benzer süreçlerin geçmiş dönemdeki kayıtları yardımıyla, paleo-ekolojik ve paleo-iklimsel değişimlerin analizlerinin yapılması mümkün olacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Literatür araştırmaları ve güncellemeleri, örnek almaya yönelik çalışmalar, karotla örnek alımını da içerebilecek saha çalışmaları, sunum yoluyla ve raporların/güncel makalelerin değerlendirmesine yönelik interaktif değerlendirmeler

Kaynaklar

HAKANSON and JONSON, 1983, Principles of Lake Sedimentology, 316. C C Reeves, Introduction to paleolimnology, Amsterdam, New York, Elsevier Pub. Co., 1968.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024