GÜNEŞ FİZİĞİ LABORATUVARI

İzlence Formu

Ders Adı GÜNEŞ FİZİĞİ LABORATUVARI Kod ASUB4207
Kredi 1 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 0
Uygulama Saat 0 Lab Saat 2
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ASUMAN GÜLTEKİN ANNAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Güneş yeryüzündeki hayatın kaynağı ve Güneş sisteminin baş cismi olması bakımından büyük öneme sahiptir. Öte yandan farklı fiziksel süreçlerin ve diğer yıldızların doğasının anlaşılmasında bir asrofizik laboratuvar gibidir. Bu nedenle Güneş'in doğasını araştırmak ve sorumlu fiziksel prosesleri tespit etmek astrofizikte büyük bir öneme sahiptir. Güneş'in farklı tabakalarına ait özellikleri ortaya çıkarmak amacıyla pek çok gözlem ve analiz tekniği geliştirilmiştir. Bu ders ile öğrencilerin Bölümümüzdeki Güneş teleskoplarıyla Güneş'in farklı tabakalarını gözlemeyi öğrenmeleri ve gözlenen yapılara ve olaylara ilişkin bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır.

İçerik

Öğrenciler bu ders ile Bölümün Güneş teleskoplarıyla gözlem yapmayı, Güneş lekelerinin helyografal koordinatlarını tespit etmeyi, bu gözlem verilerden Güneş' in dönmesine ve kenar kararmasına ilişkin sonuçlar elde etmeyi, kromosfer tabakasında gözlenen yapıları sınıflandırmayı, başka gözlem teknikleriyle elde edilen spektroskopik verilerden hız ve manyetik alan belirlemeyi, ilgili yazılımlarla iki boyutlu spektroskopik verileri indirgemeyi öğreneceklerdir.

Öğretim Yöntemleri

Dersin ilk haftalarında kubbede Güneş teleskoplarıyla gözlemler yapılacaktır. Gözlemlerin değerlendirilmesi ve gözlem sonuçlarına ulaşılması sınıf ortamında yapılacaktır. Spektroskopik verilerin değerlendirilmesi yine sınıf ortamında ve bilgisayar laboratuvarında yapılacaktır.

Kaynaklar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024