PERS PARTH VE SASANİ TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı PERS PARTH VE SASANİ TARİHİ Kod TARH3647
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders öğrencilere M. Ö. 6. yy. ve M. S. 6. yy. arasında meydana gelen ve özellikle Batı Asya, İran ve Mezopotamya ile Ortadoğu ve Anadolu bölgelerinde yoğunlaşan siyasal, sosyal, askeri ve ekonomik olayları eskiçağın diğer büyük güçlerinin doğuya doğru yayılma çabaları nedeniyle oluşan ortam kapsamında algılama yönünde önemli bilgiler kazandıracaktır.

İçerik

Ders Eskiçağda ilk büyük merkezi dünya gücü olan Pers imparatorluğunu kuran hanedan olan Akhamenid hanedanının tarih sahnesine çıktığı M. Ö. 6. yy. ortalarından başlamakta ve Perslerin Anadolu’ yu işgal edip Trakya bölgesine ve Balkan yarımdasına kadar uzanan askeri harekatlarını içeren bir bölümle başlamakta ve Pers imparatorluğunun Makedonya krallığı tarafından tarih sahnesinden silinmesinden sonra Parth imparatorluğu adıyla dünyanın yeni hakimi olan Roma devletinin karşısına bir doğu devleti oılarak çıkışı ve sonra da Sasani devleti olarak Anadolu’ nun güney bölgelerine kadar yayılmasını Roma devleti ile M. S. 6. yy. sonlarına kadar olan siyasi ve askeri mücadelelerini içermektedir.

Öğretim Yöntemleri

Kısmen anlatım, kısmen powerpoint sunumu, ödev konuları verilmesi.

Kaynaklar

Pierre Briant: Histoire de l’empire perse. De Cyrus à Alexandre. Fayard, Paris 1996, (ing. From Cyrus to Alexander. A history of the Persian Empire). Eisenbrauns, Winona Lake 2002. Touraj Daryaee: The Oxford Handbook of Iranian History. Oxford University Press, Oxford 2012. Richard Nelson Frye: The History of Ancient Iran. C. H. Beck, München 1984 (Handbuch der Altertumswissenschaft, 3. Abt., T. 7) Klaus Schippmann: Grundzüge der Geschichte des sasanidischen Reiches. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 1990. The Cambridge History of Iran. Cambridge Univ. Press, Cambridge 1968 ff. Josef Wiesehöfer: Das frühe Persien. Geschichte eines antiken Weltreichs. 2. Auflage. C. H. Beck, München 2002 (C.H.Beck Wissen). Josef Wiesehöfer: Das antike Persien. Von 550 v. Chr. bis 650 n. Chr. 3. Auflage. Albatros, Düsseldorf 2005. Edouard Will: Le Monde grec et l’Orient. Bd. 1, Paris 1972.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024