BİLGİSAYAR PROGRAMLARININ FİKRİ MÜLKİYET HUKUKUNDA KORUNMASI

İzlence Formu

Ders Adı BİLGİSAYAR PROGRAMLARININ FİKRİ MÜLKİYET HUKUKUNDA KORUNMASI Kod ENFO7011
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA AKSU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilgisayar programlarının fikri mülkiyet hukuku kapsamında korunmasına ilişkin temel hususları ortaya koymak, hak ihlallerinin saptanmasına ilişkin ölçütleri mümkün olduğunca belirlemek temel amaçlardandır.

İçerik

Bu dersin giriş bölümü, bilgisayar programının ne olduğu, hangi unsurlardan oluştuğu, hukuki korunmasının neden önemli olduğu ve hangi koruma mekanizmalarının gündeme gelebileceği alt kısımlarından oluşmaktadır. Bunu takiben iki temel koruma alanı, yani fikir ve sanat eserleri hukuk koruması ile patent hukuku koruması ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Özellikle yüksek mahkeme kararlarına konu olan olayların mümkün olduğunca ayrıntılı şekilde değerlendirilmesi de yapılmaktadır. Fikir ve sanat eserleri hukuku kısmında genel olarak eser kavramı, eser türleri, birlikte eser kavramı, bağımlı çalışanları durumu ve eserlerin korunma koşulları ele alındıktan sonra bilgisayar programları açısından hukuki durum değerlendirilmektedir. Bilgisayar programlarının hangi biçimlerinin korunduğu, temelinde yatan fikirler ile algoritmaların hukuki durumu, bilgisayar destekli ürünlerin hukuki biteliği ele alınan diğer hususlardandır. Ayrıca internet web siteleri, bilgisayar oyunları gibi bilgisayar programı ile bağlantılı alanlar da bilgisayar programı olarak korunabilme perspektifinden ele alınıp tartışılmaktadır. Bilgisayar programlarına özgü olarak özellik gösteren haklar, özellikle çoğaltma hakkı, tersine mühendislik imkanı ve bunun çerçevesi, buna ilişkin hak ihlalleri tartışılan özel sorunlardandır. Ayrıca uygulamada ön plana çıkan hususlardan biri olan iki eserin karşılaştırılmasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, bu alanda hangi ölçütlerin uygun olacağı, örnek bilirkişi dosyaları ele alınarak değerlendirilmektedir. Hukuki koruma açısından söz konusu olabilecek hukuki yollar, dava türleri de incelenen hususlardandır. Patent hukuku kapsamında, patent hukukuna ilişkin temel bilgiler, patent koşulları, bu açıdan bilgisayar programlarının hukuki durumu değerlendirilmektedir. Bilgisayar programları açısından tartışma konusu olan, bunların patent hukuku kapsamında korunmalarının mümkün olup olmadığı hususu incelenen temel konulardan biridir. Ayrıca her bir patent koşulunun bi

Öğretim Yöntemleri

Başlangıç kısmında genel olarak temel bilgiler ders anlatımı şeklinde verilmektedir. Bu kısımda bir takim bilirkişi dosyalarından da hareketle somut olayların gösterilmesi yöntemi uygulanmaktadır. Daha sonra öğrencilere, özellikle yüksek mahkeme kararları baz alınarak ödev konuları verilmekte ve bunların sunumları sırasında daha derinlemesine tartışma yapılmaktadır.

Kaynaklar

1. Mustafa Aksu, Bilgisayar Programlarının Fikri Mülkiyet Hukukunda Korunması, Beta Yayınevi, İstanbul 2006, 2. Şener, Dalyan, Bilgisayar Programlarının Fikri Hukukta Korunması, Seçkin Yayınevi, Ankara 2009. 3. Fikri Mülkiyet Hukukuna İlişkin Genel Kitaplar (Örn: Ünal Tekinalp, Fikri Mülkiyet Hukuku; Fırat Öztan, Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku; Ahmet Kılıçoğlu, Sınai Haklarla Karşılaştırmalı Fikri Haklar?)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024