İKTİSADİ KALKINMA

İzlence Formu

Ders Adı İKTİSADİ KALKINMA Kod IKTT4081
Kredi 4 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. EMİNE TAHSİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İktisadi Kalkınma dersinin temel amacını, tarihsel süreç içerisinde kalkınmanın ne şekilde tanımlandığı, nasıl ölçüldüğü ve uygulanan politikaların analizinin yapılması oluşturur.

İçerik

İktisadi kalkınma nasıl tanımlanır,iktisadi kalkınmanın ölçütü nedir gibi soruların yanıtlanacağı derste, geleneksel kalkınma teorileri ile günümüzde kalkınma iktisadının değişen yapısı irdelenecektir. Türkiye örneğini veri alınacağı derste, Türkiye'de az gelişmişliğin ne şekilde tanımlandığı, uygulanan kalkınma politikalarının kalkınma teorileri ile bağlantısı ve de ortaya çıkan sonuçlar tartışılacaktır. Türkiye dışında,, Latin Amerika, Güney Kore ve son olarak Hindistan ve Çin'deki kalkınma politikalarına ilişkin örnekler verilerek, Türkiye ile karşılaştırma olanağı sağlanacaktır. Yine son yıllarda kalkınma yazınındaki değişikliğin nedenleri üzerinde durulurken, beşeri sermaye, sosyal sermaye, yoksulluğu azaltıcı politikalar gibi kavramların söz konusu yazında ne şekilde ele alındığı dikkate alınacaktır

Öğretim Yöntemleri

Power-point sunum, görsel materyaller, anlatım.

Kaynaklar

Temel kaynaklar: Ders notu( öğretim üyesi tarafından derlenen) Kalkınma Ekonomisi, Feride Doğan Gönel, Efil Yayınevi, Ekim 2010. Kalkınma İktisadı, Muhteşem Kaynak, Gazi Kitapevi, 2011. Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü, Ha-JoonChang, Birikim yy. Kalkınma Yeniden -Alternatif İktisat Politikaları Elkitabı-, Ha-Joon Chang-Ilene Grabel, İmge Kitapevi, 2016, ikinci basım. Neoliberalizm, Muhalif Bir Seçki, Alfredo Saad-Filfo Deborah Johnston, Yordam Kitap,2014. Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar, yayına hazırlayanlar, Ahmet Faruk Aysan ve Devrim Dumludağ, İmge Kitabevi,2014. Özgürlükle Kalkınma, Amartya Sen, Ayrıntı yayınları, 2004. Neoliberal Küreselleşme ve Kalkınma (der. F. Şenses), İstanbul: İletişim, Kasım 2009. Türkiye ekonomisi, Nurhan Yentürk , Yakup Kepenek,Remzi Kitapevi,2016. Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisi, Erinç Yeldan, İmge Kitapevi, 2001. Azgelişmiş Ülkelerde Kalkınmanın Finansman Politikaları ve Türkiye –Türkel Minibas, Der Yayınevi, 1992. İngilizce kaynaklar : Ders notlarının içerdiği temel kaynaklar; Economics of DevelopmentTheory and Evidence A.P. Thirlwall, Palgrave, 2009 Economic Development., Todaro, M., and S. Smith, Pearson Education,2003. The Process of Economic Development, 3rd Edition by James Cypher (Author), James M. Cypher (Author), Routledge, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024