MÜHENDİSLİK TASARIMI

İzlence Formu

Ders Adı MÜHENDİSLİK TASARIMI Kod ORMU4118-3
Kredi 2 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 0
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÜNAL AKKEMİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında öğrencilere çeşitli derslerde edindikleri bilgi ve becerileri kullanmaları, verileri yorumlayabilmeleri ve değerlendirebilmeleri, sorunları tanımlayabilmeleri ve analiz yapabilmeleri için; araştırmalara ve bilimsel kanıtlara dayanan, yenilikçi ve mesleğin taleplerine uygun tasarımlar yaptırılmak istenmektedir. Mühendislerin ana görevi, bilimsel ve mühendislik bilgilerini teknik problem çözümlerine uygulamak ve daha sonra bu çözümleri; malzeme, teknoloji, ekonomi, yasal, çevresel ve insan ilişkili hususlarda oluşan ihtiyaç ve sınırlayıcılar ile optimize etmektir. Tasarım, “belirli istekleri, olası en iyi tarzda karşılamada harcanan tüm çabalar” olarak tanımlamak mümkündür. Mühendislik faaliyeti olarak tasarım, insan yaşamının tüm alanlarını etkilemekte, bilimsel görüş ve yasalara dayanmakta, kişisel tecrübe ve deneyime bağlı olarak gelişmekte, problem çözümü gerçekleştirme koşullarını sağlamakta, işbirliği, takım çalışması ve sorumluluk gerektirmektedir. Mühendislik Tasarımı’nı, “önceden çözümlenmemiş problemlere çözüm üretmek için ya da önceden başka yollarla çözümlenmiş problemlere yeni çözümler getirmek için gerekli olan çalışmaların tamamı” olarak tanımlamak mümkündür. Mühendislik Tasarımı, teknik ve kültürel iki akımın ortasında yer almaktadır. Mühendislik Tasarımı süreci ise; en basit şekilde, “sadece kendi alanında değil, birçok alandaki problemlere uygulanabilen problem çözme işlemi” olarak tanımlanabilir. Tasarımı gerçekleştirecek bir mühendis; problemleri teşhis etme yeteneğine, problemleri sadeleştirme yeteneğine, yaratıcılık yeteneğine, teknik bilgi birikimine, ısrarcılık duygusuna, analitik beceriye, anlam yargılamasına, kesinlik kazandırabilme yeteneğine, açık görüşlülüğe, iletişim kabiliyetine, tartışma (müzakere) becerisine ve yöneticilik yeteneğine sahip olması gerekmektedir. Az ya da çok herkes yukarıda belirtilen yeteneklere sahip bulunmaktadır. Mühendislik Tasarımı dersinin amacı, bölümümüz lisans öğrencilerine öncelikle, mühendislik tasarımı kavramı ve unsurlarını öğretmek, bu kapsamda genel olarak tasarım süreci, tasarım faaliyetleri ve tasarım geliştirme süreçlerinin tanıtılması ve öğretilmesi ve ayrıca, her orman mühendisi adayının mesleğiyle ilgili konularda bir tasarım geliştirebilme, grup çalışması yapabilme, sözlü ve poster sunumları hazırlayarak sunum ve kendini ifade edebilme yeteneği, bilgi ve becerisinin kazandırılmasıdır. Ayrıca, bölümümüz lisans öğrencilerine, Mühendislik Tasarımı dersi kapsamında, mesleği ile ilgili çalışma konularında; a) Yeni bir sistem, süreç (işleyiş) ya da yöntem (metod-çözüm) tasarımı b) Yeni bir ürün, alet ya da ekipman tasarımı c) Var olan sistem, süreç ya da yöntemde iyileştirme tasarımı d) Var olan ürün, alet ya da ekipmanlarda iyileştirme tasarımını gerçekleştirebilme becerisini kazandırmak da amaçlanmaktadır.

İçerik

Tasarım ve Mühendislik tasarımı nedir? Mühendislik tasarım aşamaları - Yeni bir sistem, süreç (işleyiş) ya da yöntem (metod-çözüm) tasarımı, Yeni bir ürün, alet ya da ekipman tasarımı, Var olan sistem, süreç ya da yöntemde iyileştirme tasarımı, Var olan ürün, alet ya da ekipmanlarda iyileştirme tasarımı esasları - Tasarım konularının ve gruplarının belirlenmesi, Tasarım gruplarının çalışma planının belirlenmesi, Tasarım gruplarının ve ilgili öğretim üyelerinin görüşmeleri - Tasarım gruplarının ve ilgili öğretim üyelerinin görüşmeleri, Tasarımların ekolojik, teknik, ekonomik ve sosyal yapılabilirlik analizleri - Tasarım gruplarının ara rapor hazırlaması ve ara rapor sunumlarının gerçekleştirilmesi - Tasarım gruplarının kesin rapor hazırlaması ve poster sunumlarının gerçekleştirilmesi

Öğretim Yöntemleri

Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Arazi Çalışmaları, Mülakatlar, Anketler, Laboratuvar Uygulamaları vb.

Kaynaklar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024