ÇOCUK PSİKOLOJİSİ UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı ÇOCUK PSİKOLOJİSİ UYGULAMALARI Kod RVPD3037
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. AYŞE ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı öğrencilerin danışmanlık sürecine sistemik bir bakış açısı çerçevesinde bakabilmelerini sağlamaktır.

İçerik

Dersin içeriğinde, gelişimsel çevre, ekolojik çevre ve çocuklar hakkındaki sosyal değerler ele alınmakta ve genel sistem teorisine giriş yapılmaktadır. Çizgisel ve döngüsel nedensellik konusu üzerinde durulduktan sonra sibernetik bir sistem olarak aile ele alınmakta, Yapısal aile terapisi, stratejik aile terapisi gibi temel yaklaşımların oluşumu gelişimi ve sistem fonksiyonlarını ele alışları üzerinde durulmaktadır. Vaka örnekleri tartışılmakta, aile ?okul arasında işbirliğine dayalı problem çözme toplantıları uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Danışmanlıkta metafor kullanımı üzerinde durulmakta, çözüm odaklı danışmanlık yaklaşımının tarihçesi, temel ilkeleri ve nasıl uygulandığı ile ilgili giriş niteliğinde bir çalışmaya yer verilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap

Kaynaklar

Nazlı, S. (2000). Aile Danışması. Ankara: Nobel Yayıncılık. Haley, J. (1988). İletişim. Uzunöz, A. (Çev.). Ankara: Çark Kitapevi Haley, J. (2006). Sıra dışı terapi.İstanbul: Dharma Yayınları Simon, F. B.(1997). Psikozum bisikletim ve ben. Ankara: HYB Yayıncılık Imber-Black, E. (1998). Aile sırları. İstanbul: Boyner Holding Yayınları Gülerce, A. (1996). Türkiye?de ailelerin psikolojik örüntüleri. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları. Satir, V. (2001). İnsan yaratmak. İstanbul: Beyaz Yayınları. Dokur, M., Profeta, Y. (2006). Aile ve çift terapisi. İstanbul: Morpa Yayınları Rosen, S. (2006). Sesim seninle her yerde. İstanbul: Dharma Yayınları Kerimoğlu, E. (1996). Aile tedavileri. Ankara: A.Ü. Tıp Fakültesi Yayınları Fidaner, H. (1995). Ruh sağlığı hizmetlerinde aileye yaklaşım. İzmir: Sevdi Matbaacılık. Hellinger, B., Ten Hövel, G. (2002). Kabul etmenin özgürlüğü. İstanbul: Sistem Yayıncılık Hellinger, B. (2003). Sevgi düzenleri. İstanbul: Sistem Yayıncılık Hellinger, B. (2007). Yardım etmenin düzenleri. İstanbul: Pan Yayıncılık Watzlawick, P. (1993). Mutsuzluk klavuzu. İstanbul: Ayrıntı Yayıncılık Watzlawick, P. (1993). İyideki kötü. İstanbul: Ayrıntı Yayıncılık .

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024