SOSYOLOJİYE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı SOSYOLOJİYE GİRİŞ Kod RVPD1002
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÇARE SERTELİN MERCAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, sosyal gruplar ve özellikleri, birey toplum ilişkisi ve toplumun bireye etkisi, sosyolojik açıdan eğitim, eğitim toplum birey ilişkisi, toplumsal bir kurum olarak okul, öğretmen ve öğrencinin sosyolojik açıdan rol ve sorumlulukları, eğitimde fırsat eşitliği, sosyal hareketlilik, statü, sınıf ve tabakalaşma, kültür toplum ve medeniyet ilişkisi hakkında bilgi ve duyarlılık arttırmaktır.

İçerik

Sosyolojinin tanımı, konusu, kapsamı, sosyolojide temel kavramlar, çalışma alanları, Dünyada ve Türkiye'de sosyolojinin tarihsel gelişimi, Türkiye'de ve dünyada önemli sosyologlar, sosyolojinin diğer bilimler ile ilişkisi; sosyal gruplar ve özellikleri, sosyolojide yöntem, birey toplum ilişkisi ve toplumun bireye etkisi, sosyolojik açıdan eğitim, eğitim toplum birey ilişkisi, toplumsal bir kurum olarak okul, öğretmen ve öğrencinin sosyolojik açıdan rol ve sorumlulukları, eğitimde fırsat eşitliği, sosyal hareketlilik, statü, sınıf ve tabakalaşma, kültür toplum ve medeniyet ilişkisi, güncel sosyolojik çalışma örnekleri.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş, tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

Sezal, İ. (2003). Sosyolojiye Giriş. Ankara: Martı Yayınevi Giddens, A. (2008). Sosyoloji. Kırmızı yayınları Bilton, T., Bonnett, K., Jones, P. ve diğ., (2008) Sosyoloji. Siyasal Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024