TÜRKÇE I YAZILI ANLATIM

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKÇE I YAZILI ANLATIM Kod INOG1004
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. Dr. DUYGU AK BAŞOĞUL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türkçede yazama becerilerinin geliştirilmesi ve yazılı metinlerin türlerine göre tanınması ve metinler arasındaki ilişkilerin öğretilmesi. Yazılı anlatım türlerine uygun metinler oluşturulmasının öğretilmesi. Yazılı anlatım iç ve dış yapı unsurlarının doğru ve yetkin bir şekilde gerçekleştirilmesinin öğretilmesi. Türkçe yazılı anlatım metinlerinin tanıtılması ve öğrencilerin metin oluşturmayı öğrenmeleri. Yazılı anlatımda dilin doğru kullanılması ve anlatım bozukluklarına sebep olan hataların tespit edilmesi. Anlatım bozukluğunun nasıl fark edileceğinin öğretilmesi. Her türlü yazışma metinleri ( dilekçe, tutanak vb.) öğretilir.

İçerik

Yazı dilinin ve yazılı iletişimin temel özellikleri, yazı dili ile sözlü dilin arasındaki temel farklar. Anlatım: yazılı ve sözlü anlatım; öznel anlatım, nesnel anlatım; paragraf; paragraf türleri (giriş-gelişme-sonuç paragrafları). Metnin tanımı ve metin türleri (bilgilendirici metinler, yazınsal metinler); metin olma koşulları (bağlaşıklık, tutarlılık, amaçlılık, kabul edilebilirlik, durumsallık, bilgisellik, metinlerarası ilişkiler). Yazılı anlatım (yazılı kompozisyon: serbest yazma, planlı yazma); planlı yazma aşamaları (konu, konunun sınırlandırılması, amaç, bakış açısı, ana ve yan düşüncelerin belirlenmesi; yazma planı hazırlama, kâğıt düzeni); bilgilendirici metinler (dilekçe, mektup, haber, karar, ilan/reklam, tutanak, rapor, resmi yazılar, bilimsel yazılar) üzerinde kuramsal bilgiler; örnekler üzerinde çalışmalar ve yazma uygulamaları; bir metnin özetini ve planını çıkarma; yazılı uygulamalardaki dil ve anlatım yanlışlarını düzeltme.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay

Kaynaklar

ERGİN, Muharrem (1983), Türk Dil Bilgisi, İstanbul, 407 s. BANGUOĞLU, Tahsin (1986), Türkçenin Grameri, TDK, Ankara, 2. Baskı, 628 s. GENCAN, Tahir Nejat (1979), Dilbilgisi, TDK, Ankara, 602 s. ÖZKAN, Mustafa -TÖREN, Hatice- ESİN, Osman(2006),Türk Dili,Filiz Kitabevi, İstanbul, 999 s. ÖZDEMİR, Emin (2000), Anlatım Sanatı-Kompozisyon, Remzi Kitabevi, İstanbul AKTAޞ, ޞerif-GÜNDÜZ,Osman (2001), Yazılı ve Sözlü Anlatım, Akçağ yay. Ankara Türkçe Sözlük (2005), TDK, Ankara, 2244 s. İmla Kılavuzu (2005), TDK, Ankara, 505 s.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024