ANLATMA TEKNİKLERİ 1: KONUŞMA EĞİTİMİ

İzlence Formu

Ders Adı ANLATMA TEKNİKLERİ 1: KONUŞMA EĞİTİMİ Kod TUOG3014
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ZEYNEP ÇETİNKAYA EDİZER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dilini doğru ve kurallarına uygun olarak konuşan, üretken ve katılımcı bireyler yetiştirmek. Öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirmek.

İçerik

Konuşma becerisinin kuramsal boyutlarıyla açıklanması. Düşüncenin betimlenmesi, açılımı, savunulması ve kanıtlanması, örneklenerek açık seçik biçimde üretim aşamasına sokuluşunun mercek altına alınması. Konuşma organları, diyafram kontrolü. Ses çalışmaları. Belli bir konuda akıcı ve güzel konuşma becerisinin geliştirilmesi. Öğretmen adaylarının, ilköğretim Türkçe dersleri için çeşitli konuşma alıştırmalarıyla tanıştırılmaları ve konuşma becerilerini geliştirebilmeleri için uygulama ortamlarının hazırlanması.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, soru-cevap, tartışma, örnek olay, beyin fırtınası

Kaynaklar

Yazım Kılavuzu (2005), Türk Dil Kurumu, Ankara. Türkçe Sözlük (2005), TDK, Ankara Yıldırım, Ali, Doğanay, Ahmet, Tütünoğlu, Ali (2000), Okulda Başarı İçin Ders Çalışma ve Öğrenme Yöntemleri, Ankara. Muallimoğlu, Nejat (2000), Bütün Yönleriyle Hitabet, İstanbul. Kantemir, Enise (1991), Yazılı ve Sözlü Anlatım, Ankara. Adıgüzel, M. Sani (2004), Türkçe Öğretim Yöntemleri, Yeryüzü Yayınları, Ankara. ޞenbay, Nüzhet (2010), Söz ve Diksiyon Sanatı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. ABD Uluslararası Kalkınma Teşkilatı Haberleşme Dairesi (1965), Haberleşme Teknikleri, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024