ESKİ TÜRK EDEBİYATI II

İzlence Formu

Ders Adı ESKİ TÜRK EDEBİYATI II Kod TUOG2007
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUHAMMET NUR DOĞAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Millî kültürümüzün ve asırlar içerisinde gelişen dilimizin birikimini estetik bir biçimde yansıtan Divan şiirinin mesnevî, gazel, kaside, şarkı, terkib-bend ve terci?-bend, tuyuğ gibi şekillerle karşımıza çıkan çıkan metinlerinin içerisindeki estetik, kültürel, tarihî, dinî, tasavvufî, felsefî ve mitolojik unsurları ortaya çıkarmak ve Türkçenin büyük edebiyat akımını doğru bir biçimde tanımak ve anlamak.

İçerik

15.-16. yy. Türk Edebiyatından seçme metinler üzerinde inceleme çalışmaları. Dönemin dil anlayışı, toplumsal durumu ve dünya görüşünü ortaya koyacak çalışmalar. Divan edebiyatının temel özellikleri, belli başlı türleri ve önemli temsilcileri.

Öğretim Yöntemleri

Seçilmiş en güzel metinlerin örneğinden hareket ederek tartışma, beyin fırtınası, yeni yorumlar yapma yeteneğini zorlama, soru-cevap, gösterip yaptırma.

Kaynaklar

Doğan, Muhammet Nur Fuzulî-Leylâ ve Mecnun, Yelkenli Yayınevi, İstanbul 2011 Doğan, Muhammet Nur, ޞeyh Galip-Hüsn ü Aşk, Yelkenli Yayınevi, İstanbul 2011 Doğan, Muhammet Nur , Fuzulî?nin Poetikası, Yelkenli Yayınevi, İstanbul 2007

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024