GENEL DİLBİLİMİ

İzlence Formu

Ders Adı GENEL DİLBİLİMİ Kod TUOG2011
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ŞÜKRAN DİLİDÜZGÜN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Düşünsel, toplumsal ve kültürel işlevleriyle çok yönlü bir olgu olan dili araştıran ve betimleyen dilbilimi bir bilim olarak kavratmak, tarih içindeki gelişim çizgisini belirlemek, çalışma alanlarını tanıtmak, diğer bilim dallarıyla olan ilişkilerini değerlendirmek, dilbilimin dil öğretimi açısından önemini belirtmek ve çağdaş dilbilimsel çözümleme tekniklerini bağlamında tümce çözümlemelerini örneklendirmek ve kavratmak.

İçerik

Dilbilim kavramı ve dilbilimin temel kavramları. Saussure ve yapısalcılık, Avrupa (Prag dilbilim okulu) ve Amerikan yapısalcılığı, sözcelem kuramları, göstergebilim gibi çeşitli alanların dil incelemeleriyle ilgili yaklaşımlarının tanıtılması. Dilbilim çalışmalarına yön veren önemli kişiliklerin (Martinet, Bloomfield, Harris, Hjelmslev, Chomsky vb.) çalışmalarıyla birlikte ele alınması. Betimsel boyutun yanı sıra dilin kullanımına yönelik edimbilimsel çözümlemelerin de yapılması.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, soru cevap, tartışma, gösterip yaptırma, beyin fırtınası.

Kaynaklar

Adalı O. (2004). Türkiye Türkçesinde Biçimbirimler, İstanbul: Papatya Yayıncılık. Aksan, D. (1980). Her Yönüyle Dil, Ana Çizgileriyle Dilbilim. Cilt: 1,2,3 Ankara: TDK. Aksan, D. (1997). Anlambilim, Anlambilim Konuları ve Türkçenin Anlambilimi. Ankara:Engin Yayınevi. Erkman-Akerson, F. (2000). Dile Genel Bir Bakış, İstanbul: Multilingual. Huber, E. (2008). Dilbilime Giriş. İstanbul: Multilingual. Kıran Zeynel (2001). Dilbilime Giriş, Ed: Ayşe Kıran, Ankara: Seçkin Yayıncılık. Kocaman A., (Ed.).(2006). Dilbilim Temel Kavramlar Sorunlar Tartışmalar. Ankara: Dil Derneği. Vardar, B. (1982). Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri, Türk Dil Kurumu Yayınları:492, Ankara Üniversitesi Basımevi. Vardar, B. (2002). Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Multilingual

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024