YAZILI ANLATIM II

İzlence Formu

Ders Adı YAZILI ANLATIM II Kod TUOG1004
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ZEYNEP ÇETİNKAYA EDİZER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İletişimsel amaca uygun anlatım biçimlerinin dilsel ve dilbilgisel özelliklerini örneklerle sezdirmek ve uygulanmasını sağlamak, düşünceyi temellendirme yollarının etkili ve yerinde kullanılmasını öğretmek, bilgilendirici ve yazınsal metinlerin biçimsel ve içeriksel özelliklerinin çözümlemeler yaparak belirlenmesini sağlamak ve bu metinleri oluşturma becerisi kazandırmak, dil ve anlatım bozukluklarını belirleme ve düzeltme çalışmaları yaptırmak.

İçerik

Yazılı anlatımda düşünceyi temellendirme yolları (tanımlama, örneklendirme, karşılaştırma, tanık gösterme, alıntı yapma, istatistiklerden yararlanma); anlatım biçimleri (açıklayıcı, tar-tışmacı, betimleyici, öyküleyici anlatım); bunlar üzerinde kuramsal bilgiler, örnekler üzerinde çalışmalar ve yazma uygulamaları. Bilgilendirici metinler (makale, köşeyazısı, söyleşi, fıkra, deneme, eleştiri, günlük, anı, gezi yazısı, yaşamöyküsü, özyaşamöyküsü v.b.) üzerinde kuramsal bilgiler, örnekler üzerinde çalışmalar ve yazma denemeleri. Yazınsal metinler (şiir, öykü, roman, oyun, deneme vd) üzerinde kuramsal bilgiler; örnekler üzerinde çalışmalar ve yazma uygulamaları; yazılı uygulamalardaki dil ve anlatım yanlışlarını düzeltme.

Öğretim Yöntemleri

Örnek olay, gösteri, tartışma, soru-cevap, beyin fırtınası, gösterip yaptırma.

Kaynaklar

Adalı O. (2003). Anlamak ve anlatmak. İstanbul: Pan Yayıncılık. Broukal M. (2004). Weaving It Together Connecting Reading and Writing. USA: Heinle. Byrne, D. (1988). Teaching Writing Skills. Hong Kong: Longman. Çotuksöken ,Y.(2008).Yüksekokullar ve meslek yüksekokulları için Türk Dili Dersleri.İstanbul: Papatya Yayıncılık. Günay D. (2003). Metin Bilgisi. İstanbul:Multilingual Yayınları. Harmer J. (2004). How to Teach Writing. Longman. Kavcar C. vd. (2007). Yazılı ve Sözlü Anlatım. 6.Baskı. Ankara: Anı Yayıncılık. Keçik İ., Uzun . (2003). Türkçe Sözlü ve Yazılı Anlatım. C. İleri (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları Latif B. Çetindağ Z., Çelepoğlu A. (2005) . Yazılı ve Sözlü anlatım. Ankara: Pegema Yayıncılık. Özkan M.vd. (2001). Yüksek Öğretimde Türk Dili, Yazılı ve Sözlü Anlatım. İstanbul: Filiz Kitabevi. Özdemir E. Sözlü Yazılı Anlatım Tekniği. İstanbul:Remzi Kitabevi. Özdemir E., Binyazar A. Yazma Öğretimi Yazma Sanatı. İstanbul: Papirüs.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024