EĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı EĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİ Kod SBOG4033
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ELİFE KILIÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yönetim biliminin sunduğu temel yaklaşımları ve bakış açılarını kullanarak bir eğitim sistemi içinde sistemin işleyişini analiz edebilme, Dünya da ve Türkiye de eğitim ve okul yönetiminde benimsenmiş çağdaş yaklaşım ve stratejileri kavrayabilme. Eğitim Denetimi teori ve kuramlarını kavrayabilme, eğitim denetimi sürecinde farklı denetim yaklaşımlarını bilme. Denetsel sürecin tarihsel bakış açısını kavrayabilme, eğitim denetiminin önemli özelliklerini kavrayarak denetsel süreci inceleyerek, kavrayabilme.

İçerik

Eğitim yönetimi ve yönetim ile ilgili kavram görüşlerin bilinmesiile birlikte süreç içindeki gelişimin incelenmesi.Denetsel faaliyetlerin teorik çözümlemeleri ile birlikte tarihsel süreç içindeki gelişimi ve denetçi kişiliklerin rol tanımlarının bilinmesi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yoluyla, Beyin Fırtınası, Grup Tartışması, Araştırma, Soru Cevap, Anlatım, Görsel Sunu, Örnek Olay İncelemesi, Rol Oynama, Mikroöğretim,makale inceleme

Kaynaklar

Erdoğan, İrfan. (2008). Eğitim ve okul yönetimi. İstanbul: Alfa Yayınları. Hesapçıoğlu, Muhsin. (2003). Okul, ?new public management? ve toplam kalite yönetimi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 3(1), Şişman, Mehmet. (1998). Eğitim yönetiminde kuram ve araştırmada alternatif paradigma ve yaklaşımlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 4(16) MEB.İÇ DENETİM RAPORU (2009). Aydın,İnayet. (2008).Öğretimde Denetim(2.baskı).PegemAkademi. Başar, Hüseyin (2000). Eğitim Denetçisi.(5.Baskı).Pegemayayıncılık. Çelik, Vehbi. (2000). Eğitimsel Liderlik. (2.baskı).Pegema yayıncılık. Celep,Cevat (2004).Dönüşümsel Liderlik. Anı Yayıncılık. Kaya, Y.Kemal. (2009). İnsan Yetiştirme Düzenimiz.Pegema Yayıncılık. Demirtaş, Hasan; Güneş, Hasan. (2002).Eğitim Yönetimi ve Denetimi Sözlüğü. Anı Yayıncılık. Aydın, Mustafa. (2007). Çağdaş Eğitim Denetimi. Hatipoğlu Basım.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024