ANTROPOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı ANTROPOLOJİ Kod SBOG2010
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi DERYA ÇIĞIR DİKYOL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Antropoloji biliminin temel kavramlarını, tarihsel gelişimini, çalışma alanlarını, araştırma metotlarını tanıtmak; antropoloji biliminin gündelik yaşamla ilişkisine ilişkin farkındalık oluşturmak.

İçerik

Antropolojinin tanımı ve kapsamı, çalışma alanları, yöntemi; antropolojinin gündelik yaşamla ilişkisi; ilk insanlar ve modern insanın ortaya çıkışı, insanoğlunun geçim şekillerinin evrimi; akrabalık sistemleri ve sosyal örgüt, siyasal örgütlenmelerin ortaya çıkışı, toplumsal tabakalaşma, toplumsal cinsiyet, din, dil, birey ve kültür gibi antropolojinin çalışma konuları; ülkemiz ve dünyadan belli başlı antropologlar, bunların çalışma alanları ve çalışmalarından örnekler.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım, grup tartışması, soru-cevap, belgesel izleme, gezi, bireysel çalışma.

Kaynaklar

1. Bozkurt Güvenç (1994). İnsan ve kültür (6. basım). İstanbul: Remzi Kitabevi 2. William A. Haviland (2002). Kültürel antropoloji (çev: Hüsamettin İnaç, Seda Çiftçi), İstanbul: Kaknüs Yayınları. 3. John Monaghan, Peter Just (2007). Sosyal ve kültürel antropoloji (çev: Hakan Gür), Ankara: Dost Yayınları. 4. Belkıs Kümbetoğlu, Hande B. Gedik (der) (2005). Gelenekten geleceğe antropoloji. İstanbul: Epsilon yayıncılık. 5. Sibel Özbudun, Balkı Şafak, N. Serpil Altuntek (2007). Antropoloji: Kuramlar, kuramcılar (2. basım). Ankara: Dipnot Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024