ORTAÇAĞ TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı ORTAÇAĞ TARİHİ Kod SBOG2011
Kredi 4 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUHARREM KESİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Çok uzun bir zaman dilimini içine alan Ortaçağ dönemi boyunca Avrupa ve İslam dünyasında hüküm sürmüş olan devletlerin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültür tarihlerini ana hatlarıyla anlatmak.

İçerik

Ortaçağ tarihinin kaynakları, Tarih zamanları içinde Ortaçağ tarihinin yeri, Ortaçağ tarihinin kaynakları, Ortaçağ tarihinin temel problemleri, Ortaçağ tarihine panoramik bakış, Ortaçağ Doğu tarihi, Ortaçağ Batı tarihi, Ortaçağ kültür ve medeniyeti.

Öğretim Yöntemleri

Dersin öğrenci odaklı olarak yapılması temel amaçtır. Bu nedenle derse hazırlıklı gelmeleri öğrencilerden istenir. Sunuş yoluyla anlatım, sorgulama, grup çalışmaları, soru-cevap yöntemi.

Kaynaklar

BALIVET, Michel, Ortaçağ’da Türkler, Haçlılardan Osmanlılara (11.-15. Yüzyıllar), (çev. Ela Güntekin), Alkım Yayınevi, İstanbul 2004. BALTACI, Cahit, İslâm Medeniyeti Tarihi, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, İstanbul 2005. DEMİRKENT, Işın, Haçlı Seferleri, Dünya Yayınları, İstanbul 1987. DEMİRKENT, Işın, Haçlı Seferleri Tarihi. Makaleler-Bildiriler-İncelemeler, (Yay. haz: Ebru Altan), Dünya Kitapları, İstanbul 2007. KARAKÖSE, Hasan, Ortaçağ Tarihi ve Uygarlığı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2002. KÖPRÜLÜ, M. Fuad, İslâm Medeniyeti Tarihi, Birinci Basım: Kanaat Kitabevi, İstanbul 1940; Prof. Dr. M. Fuad Köprülü Tarafından Başlangıç’la İzah ve Düzeltmeler Kısmı İlâve Edilmiştir, Geniş İzah ve Düzeltme ve İlâvelerle İkinci Basım, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1963.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024