VATANDAŞLIK BİLGİSİ

İzlence Formu

Ders Adı VATANDAŞLIK BİLGİSİ Kod SBOG2013
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA AYDIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin; insan haklarına saygılı, temel hak ve ödevlerinin farkında olan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını ve temel ilkelerini bilen, devletinin yapısını, kurum ve kuruluşlarını tanıyan, vatandaşı olduğu devlete karşı sorumluluk bilinci taşıyan, çağdaş ve devletine bağlı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak hedeflenmektedir.

İçerik

Vatandaş, vatandaşlık, demokrasi ve anayasa kavramları, devlet anlayışları, temel hak ve ödevler, Türkiye Cumhuriyeti'nin; anayasası ve temel ilkeleri, yasama, yürütme ve yargı organları, uluslararası kuruluşlar.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemi.

Kaynaklar

Raymond Aron, Demokrasi ve Totalitarizm, Ankara 2000. Kemal H. Karpat, Türk Demokrasi Tarihi, İstanbul 2010. Suna Kili-A. Şeref Gözübüyük, Sened-i İttifak'tan Günümüze Türk Anayasa Metinleri, İstanbul 2006. Montesquieu, Kanunların Ruhu Üzerine, İstanbul 2011. Niyazi Altunya, Vatandaşlık Bilgisi, Ankara 2004. Derek Heater, Yurttaşlığın Kısa Tarihi, (çev. Meral Delikara Üst), Ankara 2007. (Der. Michael Rosen-Jonathan Wolff), Siyasal Düşünce, (çev. Sevda Çalışkan-M. Hamit Çalışkan), Ankara 2006. Server Tanilli, Devlet ve Demokrasi, İstanbul 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024