AVRUPA TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı AVRUPA TARİHİ Kod SBOG2042
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ENSAR KÖSE
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin; Avrupa tarihini siyasî, sosyal, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla ele alıp, irdeleyerek, yaşanan olayları ve gelişmeleri dünya tarihine ve günümüze etkileri bakımından değerlendirebilme yeteneği kazanmaları amaçlanmaktadır.

İçerik

Avrupa kavramı, Ortaçağın sosyal, siyasal, ekonomik ve dinsel alt yapıları, kilisenin gücü ve etki sahası, Ortaçağ'da etkili olan fikir ve görüşler, Ortaçağ sonunda siyasî ve kültürel olarak Avrupa, Yeniçağ Avrupası'nın temel özellikleri, Yeniçağ başında Avrupa devletleri arasındaki rekabet, coğrafi keşifler, keşifler sonrası nüfus hareketleri, reform, rönesans, Otuz Yıl Savaşları.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemi

Kaynaklar

Immanuel Wallerstein, Modern Dünya Sistemi, I, II, III, (çev. Latif Boyacı), İstanbul 2011. Herbert Heaton, Economic History of Europe, New York 1948. Stephen J. Lee, Avrupa Tarihinden Kesitler, (çev. Ertürk Demirel), Ankara 2004. Bekir Sıtkı Baykal, Yeni Zamanda Avrupa Tarihi, II, Ankara 1988. Norman Davies, Avrupa Tarihi, (çev. Kudret Emiroğlu), Ankara 2006. Merry E. Wiesner-Hanks, Erken Modern Dönemde Avrupa 1450-1789, (çev. Hamit Çalışkan), İstanbul 2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024