ARKEOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı ARKEOLOJİ Kod SBOG1036
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi DERYA ÇIĞIR DİKYOL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Arkeoloji kavramı ve amacını kavratmak Arkeoloji biliminin ortaya çıkışını ve gelişimini hakkında bilgi kazandırmak. Anadolu'nun arkeolojik geçmişi hakkında bilgi sahibi olarak, günümüze ulaşan eserlerin korunması konusunda bilinçli davranışlar geliştirmelerini sağlamak. Tarihi,arkeolojik, sanatsal ve kültürel mirasın korunması, tanıtılması bu alanda çalışmaların geliştirilmesi ve bu mirasın gelecek kuşaklara kalabilmesi için her türlü eğitim ve çalışmanın yapılmasını sağlamak.

İçerik

Arkeolojinin tanımı, çalışma alanı, kullanılan yöntemler, arkeolojik tarihlendirme, insanlığın geçmişindeki farklı deneyimlerini keşfetme; Türkiye ve dünyada ortaya çıkarılan önemli arkeolojik merkezler (Çatalhöyük, Truva, Göbeklitepevb.); ünlü yabancı arkeologlar ve önemli çalışmalardan örnekler.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım, soru cevap, belgesel izleme, görsel doküman ağırlıklı sunum, müze geziler, sanal müze etkinlikleri vb.

Kaynaklar

Mehmet Özdoğan, 50 soruda arkeoloji, 2011, İstanbul. Veli SEVİN ,Anadolu arkeolojisi, 1997, Der Yayınları. Erdem Yücel, Türkiye'de Müzecilik, 1999, Arkeoloji ve Sanat Yayınları. Ian Hodder, ÇAtalhöyük Leoparın Öyküsü. Klaus Schmidt, Göbeklitepe. Mehmet Özdoğan, Türkiye'de Neolitik Dönem, Arkeoloji ve Sanat Yayınları. Arkeoatlas, Özel kolleksiyon, Tarihöncesinden Demir Çağı'na Anadolu'nun Arkeolojisi Atlası, 2011. Alaaddin Şenel, İlkel Toplumdan Uygar Topluma, Bilim ve Sanat.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024