FRANSIZCA SES BİLGİSİ VE YAZIM KURALLARI

İzlence Formu

Ders Adı FRANSIZCA SES BİLGİSİ VE YAZIM KURALLARI Kod FROG1005
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ESMA İNCE
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı Fransızca öğretmeni adayları, bu ders aracılığıyla, Fransızca'nın söyleyişinde, vurgulamasında ve tonlamasında var olan güçlükleri yenecekler ve bu alanda eksiklerini gidermiş olmalarını sağlamaktır.

İçerik

Bu derste, Fransızca'nın sözlü yapılarını, sesbilimsel ve sesbilgisel yöntemle ele alınacaktır. Fransızca'daki seslerin nasıl söylendiğini, tümcelerdeki vurguların ve ritmin nasıl yapıldığı öğretilecektir. Bu doğrultuda, seslerden hareketle, seslemi, seslemlere ayırmayı, vurgulamayı, vurgulama çeşitlerini, tonlamayı, tonlama biçimlerini, sözün ritmini ve sözdizimsel olgular incelenecek ve bu bağlamda söyleyişin öğrenimini önemli ölçüde kolaylaştıran, Uluslararası Sesçil Abece (A.P.I.)'nin simgeleri kullanılacaktır. Bu derste, Fransızca'nın Yazım Kuralları Dilbilgisi dersi kapsamında ayrıntılı olarak inceleneceğinden yazım kuralları sesbilgisel bağlamda işlevsellik açısından ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatımdır. Kuramın ağırlıklı olduğu geleneksel öğrenme-öğrenme yönteminin yanı sıra, bu derste özellikle öğrencilerin derse etkin katılımı öngörülmektedir. Bu anlamda, Etkileşimli ve Katılımcı yöntemlerden yararlanılacaktır. Ayrıca bu ders, kapsamı ve hedeflerine uygun olarak ödev/uygulama (Çözümleme) çalışmalarıyla desteklenmektedir ve etkileşimli bir süreç içermektedir: Öğrenciler, sınıfta yapılacak uygulamalara etkin bir biçimde katılacaklardır. Ev ödevlerini bir sonraki derse hazırlayıp sınıfta düzeltisini arkadaşlarıyla paylaşacaklardır.

Kaynaklar

Prononciation du français standart, Pierre R.Léon, Didier, 1978. Fransızca\\\'da Söyleyiş Yöntemleri, Sesbilgisi, İlhami Sığırcı, Seçkin Yayıncılık, 2009. Bled, Orthographe grammaire, Daniel Berlion, Hachette Education, 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024