TÜRK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ Kod SIOG1001
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AHMET ŞİMŞEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türk tarihini, bilinen en eski dönemlerden başlayarak yakın tarihimize kadar siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yönleriyle anlatmak, Türk kültürünün dünya kültür tarihindeki yerini ortaya koymaktır.

İçerik

İlk Türklerden, Türklerin İslamiyete girişlerine kadar ve İslamiyete geçişten sonraki dönemlerde Türk devletlerinin kültür ve medeniyet yapıları ve bunun yansımaları. Türk medeniyetlerinin dünya medeniyetleri içindeki kendine özgü özellikleri. Günümüze kadarki Türk devletlerin insanlarının hayatın akışı içerisinde elde ettikleri, edindikleri bilgiler, görgüler ile sahip oldukları değerler. Ana hatları ile Türk Tarihi.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, sorgulama, araştırma, inceleme, karşılaştırma, ilişkilendirme, değerlendirme, fikir üretme, tarihi mekânları, kaynakları gerektiğinde yerlerinde gözlemleme yöntemleri uygulanır.

Kaynaklar

KÖPRÜLÜ, M. Fuad, İslâm Medeniyeti Tarihi, Birinci Basım: Kanaat Kitabevi, İstanbul 1940; Prof. Dr. M. Fuad Köprülü Tarafından Başlangıç?la İzah ve Düzeltmeler Kısmı İlâve Edilmiştir, Geniş İzah ve Düzeltme ve İlâvelerle İkinci Basım, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1963. ÖGEL, Bahaeddin, İslâmiyetten Önce Türk Kültür Tarihi, TTK Yayınları, Ankara 1962. ÖGEL, Bahaeddin, Türk Kültür Tarihine Giriş, I-IX, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1978-1987, 1992. ÖGEL, Bahaeddin, Türklerde Devlet Anlayışı (13. Yüzyıl Sonlarına Kadar), Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1982. ÖGEL, Bahaeddin, Türk Kültürünün Gelişme Çağları, Ankara 1979. ޞAHİN, Muhammet, Türk Tarihi ve Kültürü, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara 1999. ޞEKER, Mehmet, Anadolu?nun Türkleşmesi ve Kültürel Hayatı, İstanbul 2006. TANERİ, Aydın, Türk Devlet Geleneği (Dün ve Bugün), Ankara 1975. TANİLLİ, Server, Uygarlık Tarihi, Say Yayınları, 6. Basım: İstanbul 1991. TANİLLİ, Server, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası, II. Cilt: Ortaçağ: Feodal Dünya, Adam Yayınları, Dördüncü Basım: İstanbul 2000. TURAN, ޞerafettin, Türk Kültür Tarihi, Bilgi Yayınevi, 2. Basım: Ankara 1994. Türk Dünyası Kültür Atlası. Selçuklu Dönemi / A Cultural Atlas of the Turkish World. The Seljuk Period, I-II, (Selçuklu Dönemi Yazı Kurulu Başkanı ve Genel Koordinatör: Prof. Dr. Erdoğan Merçil), Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayınları, İstanbul 1998.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024