SİYASET TEORİSİNDE GÜNCEL TARTIŞMALAR

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET TEORİSİNDE GÜNCEL TARTIŞMALAR Kod SBUL4292
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUHAMMED ALİ AĞCAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, lisans son sınıf öğrencilerine siyaset teorisindeki güncel tartışmaları tanıtır. Siyasetin neliği hakkında yürütülen felsefi, metodolojik ve kavramsal tartışmalar, temel metinler ve öncü düşünürlerden hareketle ele alınır. Siyasetin teorik yönleri, sosyal bilimler felsefesi bağlamında eleştirel bir okumaya tabi tutulur.

İçerik

Özne, devlet, egemenlik, topluluk, demokrasi, cumhuriyet, eleştiri, diyalog, müzakere gibi siyaset teorisinin temel kavramları hakikat, bilim, dil, anlam, pozitivizm, modernite, sosyal gerçeklik, söylem, iletişim gibi sosyal teori ve felsefenin daha geniş tartışmaları çerçevesinde farklı yaklaşım ve geleneklerin (hermenötik, liberalizm, post-yapısalcılık, eleştirel teori vb.) izleği sürülerek ve temel metinlerine başvurulurak işlenir.

Öğretim Yöntemleri

Büyük ölçüde öğretim üyesinin ders anlatımına dayanır. Ama ders öğrencilerin aktif katılımını öngörür. Yoğun okumalara dayalı seminer şeklinde bir ders işleyişi amaçlanır. Ayrıca öğrenciler bir dönem ödevi hazırlayarak derse katkıda bulunur.

Kaynaklar

Will Kymlica, Çağdaş Siyaset Felsefesine Giriş, Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2004. Oliver Marchart, Post-Foundational Political Thought: Political Difference in Nancy, Lefort, Badiou and Laclau, Edinburgh UniversityPress, Edinburgh, 2007. Andrew Vincent, The Nature of Political Theory, Oxford University Press, Oxford, 2004 H. Birsen Örs (Der.), 19. Yüzyıldan 20 Yüzyıla Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 4.Baskı, 2010. Hilal Onur İnce (Der.), Günümüzde Yeni Yaklaşımlar: Eleştiriler-Farklılıklar-Çözüm Arayışları, Doğu Batı Yayınları, 2010. John Dryzek vd. , The Oxford Handbook of Political Theory, Oxford University Press, Oxford, 2006.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024