KARŞILAŞTIRMALI SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI SİYASET Kod SBUL3269
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. EDİP ASAF BEKAROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı devletin ve ilgili kurumların aldığı çeşitli şekiller, devlet-toplum ilişkisi ve siyasi davranış ile ilgili literatürü öğrenciye sunmak ve söz konusu literatürdeki temel teorik ve metodolojik tartışmalara bir giriş yapmaktır.

İçerik

Bu derste siyasi analizin temel ilgi alanları karşılaştırmalı bir perspektiften incelenecektir. Her hafta farklı teorik ve metodolojik perspektiflerin yansıtılmasına özen gösterilecek, böylece öğrenciler bir soruya verilen farklı yanıtları görecekler ve bu yanıtlar arasında bir karşılaştırma yapma imkânı kazanacaklardır.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders büyük oranda öğretim üyesinin anlatımı şeklinde geçecektir. Anlatımı destekleyecek görsel ve işitsel malzemeler de kullanılacaktır. Bazı haftalar öğrencilerin katılımını sağlayacak atölye çalışmaları yapılacaktır.

Kaynaklar

Sabri Sayarı ve Hasret Dikici Bilgin (Der.), Karşılaştırmalı Siyaset: Temel Konular ve Yaklaşımlar, İstanbul Bilgi Ünivesitesi Yayınları. Ergun Özbudun, Otoriter Rejimler, Seçimsel Demokrasiler ve Türkiye, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. Haluk Alkan, Karşılaştırmalı Siyaset: Başkanlık ve Parlamenter Sistemler Işığında Yarı Başkanlık Modelleri, Açılım Kitap.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024