SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ Kod HILT2103
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE YAVAŞGEL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bir disiplin olarak Siyaset Bilimi’nin kavram, olgu ve konularını tanıtmak, diğer sosyal bilim disiplinleriyle ilişkisini anlatmaktır. İletişim bilimlerinde öğrenim görecek öğrencilere siyaset bilimi formasyonu kazandırabilmek üzere tasarlanan derste siyaset, devlet, güç ve iktidar kavramları ana tartışma konularını oluşturmakta, bu tartışma konularından hareketle de toplum-siyaset ilişkilerini yorumlayabilmek amaçlanmaktadır. Yönetim kavramının tanıtılmasına ve tarih boyunca modern devlete varıncaya değin ortaya çıkan yönetim tarzlarına ve bunları olanaklı kılan toplumsal koşullara geniş zaman ayrılacaktır. Bu amaçla, modern devlet tarihsel ve sosyolojik bir bakış açısı ile irdelenerek, toplum-siyaset ilişkileri yorumlanmaya çalışılacak, bu şekilde de iletişim örüntülerini kapsayan siyasal ilişkilerin sorgulanması hedeflenecektir.

İçerik

Çağdaş Siyaset Bilimi’nde inceleme odağının devletten siyasal iktidar kavramına doğru kayması ile bu alanda yeni ufuklar açılmıştır. Toplum içinde siyasal faaliyetin resmi ve şekli (formel) dış görünüşü yerine, bu faaliyetin özünün ve iç dinamiğinin araştırılması ön plana geçmiştir. Fonksiyonel ve davranışçı açıdan bu amaçla yapılan incelemelerde siyasal kararların tahlili (kararların kimler tarafından, nasıl alındığı, bunların oluşma süreci), sosyal grupların karar ve etki ilişkilerindeki rolü, siyasal katılma, sosyal yapı ve iktidar ilişkisi, siyasal değişme ve gelişme gibi sorunlar, ana odak etrafında toplanan belli başlı alt konular olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım dersin temel öğretim yöntemidir. Bunu destekleyici biçimde öğrencilerin tartışmalarla derse katılımı sağlanacaktır. Aynı zamanda ders içeriği planı dahilinde power point gösterimi kullanılacak, ilgili gösterim hem ders özet metinlerini hem de ilgili görsel malzemeleri içerecektir.

Kaynaklar

Münci Kapani, Politika Bilimine Giriş, Ankara, Bilgi Yayınları Ahmet Taner Kışlalı, Siyaset Bilimi, Ankara, İmge Kitabevi Davut Dursun, Siyaset Bilimi, İstanbul, Beta Yayınları, 2008(2001), 424ss Ali Yaşar Sarıbay, Süleyman Seyfi Öğün, Politikbilim, İstanbul, Alfa Yayınları, 2006, 259ss Mümtaz’er Türköne, Siyaset, Ankara, Lotus Yayınları, 2006(2003), 766ss

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024