ORTAÇAĞ ALMAN KÜLTÜRÜ

İzlence Formu

Ders Adı ORTAÇAĞ ALMAN KÜLTÜRÜ Kod ALDE2083
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MAHMUT KARAKUŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ögerencilerin Ortaçağ kavramı, Avrupa Ortaçağı, Ortaçağda kilisenin oynadığı rolü, kilise ile imparatorluk arasındaki çatışmaları, Germen kavramını, değişik Germen boylarını, germen toplumunun öğelerini ve yaşam biçimini; Büyük Karl’ın Rönesans hareketini; Frank İmparatorluğunun Alman ve Avrupa kültürü açısından önemini; Ortaçağ feodal sistemini ve Şövalye kavramını; Soylu Kadınların toplumsal konumunu; Saraya ait olan aşk ve evlilik kavramlarını; Sövalyeliğe yükseltilme sürecini; Ortaçağ Toplum Yapısının temel kavramlarını; Ortaçağın toplumun hiyararşik yapısını; ideal ile gerçeklik arasındaki çelişkiyi kavrayabilmelerini sağlamak.

İçerik

Dersin konusu, Avrupa ve Alman Ortaçağ kültürüdür. Öncelikle Ortaçağ kültürü ve edebiyatına olan ilginin nedenleri üzerinde durarak, burada estetik hazzın, Ortaçağ kültürünün farklılığının ve farklı bir dünyayı yansıtan model niteliğinin oynadığı rol üzerinde tartışmaktır. Bin yılı aşkın bir süre devam etmiş olan Ortaçağ konusunda öğrencilerde bir bilinç oluşmasına yardımcı olmak üzere Alman Ortaçağ kültürü öğrencilerle birlikte irdelenecektir. Derse germenler ve onların kültür ve toplumsal yapısı ile başlanacak ve Geç Ortaçağ’a dek gelinecek.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-yanıt

Kaynaklar

-Knefelkamp, Ulrich (2003): Das Mittelalter, Paderborn: Schöningh. -Wewddige, Hilkert (1987): Einführung in die germanistischen Mediaevistik, München: Beck. -Hübner, Gerd (2006): Aeltere deutsche Literatur, Tübingen / Basel: Francke Verlag. - Bumke, Joachim (1990): Höfische Kultur, München: dtv. -Fuhrmann, Horst (1993): Deutsche Geschichte im hohen Mittelalter, Göttingen: V&R. -

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024