DEMOKRASİ TEORİSİ

İzlence Formu

Ders Adı DEMOKRASİ TEORİSİ Kod KAYO3180
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MURAT ÖNDERMAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Demokratik teorilerin ele aldıkları ortak demokratik sorunlar, bu sorunlara ilişkin başlıca teorik yaklaşımlar hakkında öğrencileri bilgilendirmek, bu alanda ilişkili kavram ve terimleri kullanarak analiz ve değerlendirme yapabilmelerini ve bunu kendi kelimeleriyle ifade edebilmelerini sağlamak.

İçerik

Demokratik teoriler dersi, demokrasinin temel ilkelerine ilişkin sorunları farklı demokratik teorilerin görüş açılarından, kronolojik bir bakış açısını da ihmal etmeden, karşılaştırmalı olarak ele alır, analiz eder ve değerlendirir

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Dönem Ödevi/Projesi.

Kaynaklar

Zorunlu Okumalar: -Oktay Uygun, Demokrasinin Boyutları, İnkılâp (2003). -Alain Touraine, Demokrasi Nedir?, YKY (2011). -Murat Önderman, “Toplumsal Simya ve Demokrasi: Türk Toplumunda Toplum ve Emsallik Tasarımları”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası (2002). -Murat Önderman, “Türk Doktrininde Yurttaş İradesinin Milli İrade Karşısındaki Konumuna İlişkin Görüşler”, Beta (2001). Yardımcı Kaynaklar: -Michael Walzer, Hoşgörü Üzerine, Ayrıntı (1998). -John Rawls, Siyasal Liberalizm, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları (2007). -Giovanni Sartori, Demokrasi Teorisine Geri Dönüş, Yetkin (1996). -Samuel Bowles, Herberst Gintis: Demokrasi ve Kapitalizm, Ayrıntı (1996). -Ahmet Arslan, İslam, Demokrasi ve Türkiye, Vadi (1999). -T. H. Marshall; T. Bottomore, Yurttaşlık ve Toplumsal Sınıflar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları (2006). -Will Kymlicka, Çokkültürlü Yurttaşlık, Azınlık Haklarının Liberal Teorisi, Ayrıntı (1998). -J. S. Mill, Özgürlük Üstüne ve Seçme Yazılar, Belge (2005). -K. Marx, F. Engels, Siyasi Yazılar, Hil (2004). -Carl Schmitt: Parlamenter Demokrasinin Krizi, Dost (2010).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024