KELİME TÜRLERİ

İzlence Formu

Ders Adı KELİME TÜRLERİ Kod TUDE2230
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilere Türkçe gramer bilgilerini öğretmeyi hedefler. Kelime gruplarını, cümleyi meydana getiren unsurları ve cümle çeşitlerini öğrenebilme, kelime türlerini gösterebilmeyi amaçlar.

İçerik

Türkçenin morfolojik yapısı Ek ve kökler İsim ve Fiil Kelime türetme Fiilin yapısı ve türetmeler Kelimelerin fonksiyonel yapıları İsim,sıfat, zamir, zarf, bağlaç, edat, ünlem.

Öğretim Yöntemleri

Türkçe gramer yapısının temellerini öğrenebilme, Türkçenin şekil yapısını (morfoloji) kavrayabilme. Bu kaynakları kullanarak ödev hazırlayabilme. Kelime Türlerini kavrayabilme, metin üzerinde uygulama çalışmaları ile konunun pekiştirilmesi

Kaynaklar

Ergin Muharrem, Türk Dil Bilgisi, Bayrak Yayınları , İstanbul 2004. Özkan M., Esin, Tören, Türk Dili Yazılı Ve Sözlü Anlatım, Filiz Kitabevi, İstanbul 2001. Banguoğlu Tahsin,Türkçenin Grameri, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2003. Korkmaz Zeynep, Türkiye Türkçesi Grameri (ޞekil Bilgisi), Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2003. Özkan Mustafa, İnsan İletişim ve Dil, 3F Yayınları, İstanbul 2008.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024