PSİKOLOJİDE TEMEL İSTATİSTİK

İzlence Formu

Ders Adı PSİKOLOJİDE TEMEL İSTATİSTİK Kod PSKL2040
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HANİFE ÖZLEM SERTEL BERK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

?İstatistiğe Giriş? dersinin devamı niteliğinde olan bu derste, öğrencilerin, özellikle psikoloji alanında yaygın olarak kullanılan temel istatistiksel teknikleri temel mantığı ile kavrayarak doğru şekilde kullanmaları, uygulamaları ve bu testlerden elde edilen sonuçları raporlama ve yorumlama becerisi geliştirmiş olmaları hedeflenmektedir.

İçerik

Bu ders kapsamında parametrik testlere ilişkin genel tekrarın yano sıra, parametrik test sınamaları, parametrik olmayan ordinal ve nominal düzey testler ile korelasyon ve regresyon teknikleri işlenecek, istatistiksel analiz sonuçlarının yorumlanma ve raporlama işlemleri ile ilgili örnekler incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Temel istatistiksel testlerin formülasyonu ve hem elle hem de bilgisayar ortamında hesaplanma yolları uzaktan eğitim yöntemi ile yürütülecektir.

Kaynaklar

Farklı kaynaklardan derlenerek bu ders için özel olarak hazırlanmış açıklamalı istatistiğe giriş ders notları (Ders notları Çantay Fotokopi?den temin edilebilir). Bu notlarda yer alan konular derslerde daha kapsamlı bir biçimde ele alınacaktır. Yararlanılan ve başvurulabilecek kaynaklar: 1- Howell, D.C. (1989). Fundamental Statistics for the Behavioral Sciences, 2nd. Ed., PWS-Kent Publishing Company-Boston. 2- Blalock, H.M., Jr. (1979). Social Statistics, Revised Second Edition, McGraw-Hill Book Company-New York. 3- Huck, S.W., Cormier, W.H. & Bounds, W.G., Jr. (1974). Reading Statistics and Research, Harper Collins Publishers-New York. 4- Sümbüloğlu, V. & Sümbüloğlu, K. (2002). Biyoistatistik, Hatiboğlu Yayınları 5- Hovardaoğlu, S. (1994). Davranış Bilimleri İçin İstatistik, Hatiboğlu Yayınları-Ankara 6- Canyüker, E. & Aşan, Z. (2001). Parametrik Olmayan İstatistiksel Teknikler, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları-Eskişehir. 7- SPSS Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Sevtap Cinan-Çantay Kitabevi. 8- Elmes, D.G., Kantowitz, B.G. & Roediger, H.L. (1985). Research Methods in Psychology, 2nd. Ed., West Publishing Company-New York.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024