PROJE VI

İzlence Formu

Ders Adı PROJE VI Kod PEMI4050 B GRUBU
Kredi 5 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 6 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi AYSEL ULUS
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bilgi kaynakları, veri toplama metotları ve analiz teknikleri profesyonelliğin geliştirilmesi amacı ile bir proje dahilinde ele alınarak bu konular üzerinde vurgulama yapmaktadır. Aynı zamanda, Ders kapsamında, Peyzaj Planlama süreci için doğal ve kültürel verilere ilişkin envanter ve analiz (Açık ve Yeşil Alan Sistemi, SWOT analizi Lynch Analizi vb.) çalışmalarının gerçekleştirilmesi; ekolojik yapıyı da gösteren bölgesel gelişim potansiyellerinin hazırlanması; bölgesel peyzajın değerlendirilmesinin yapılması; alanın fiziksel, biyolojik ve kültürel kaynak potansiyellerinin, insan aktivitelerinin ve onların kullanım-etki hassasiyetlerinin belirlenerek, sürdürülebilirlik ilkesi içinde koruma-kullanma dengesi içersinde Peyzaj planlama ve tasarım kararlarının alınması amaçlanmaktadır.

İçerik

Peyzaj Planlama süreci için envanter ve analiz çalışmalarının uygulanması, organizasyon teorileri ve metotları, dijital coğrafik sistemler kullanılarak kartografik bilginin analizi ve yorumlanması, ekolojik yapıyı gösteren bölgesel gelişim planlarının hazırlanabilmesi için bölgesel peyzajın değerlendirilmesi, alanın fiziksel, biyolojik ve kültürel kaynak potansiyellerinin, insan aktivitelerinin ve onların kullanım-etki hassasiyetlerinin arttırılması amacı ile belirlenmesi ve değerlendirilmesi şeklinde sıralanabilir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Tartışma, Küçük grup çalışması.

Kaynaklar

-• Lynch, Kevin, The Image of the City, MIT Press, Cambridge MA 1960 • Design with Nature Ian L. McHarg 1969 ISBN 0-471-11460-X • Topay, M., 2003. Bartın-Uluyayla Peyzaj Özelliklerinin Rekreasyon-Turizm Kullanımları Açısından Değerlendirilmesi Üzerinde Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara. • Uzun, O., vd., 2012. Peyzaj Planlama, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ISBN: 978-605-4610-09-9, Ankara. • Çetinkaya, G., Uzun, O. 2014: Peyzaj Planlama, Birsen Yayınevi, İstanbul. • Aydemir, Ş. ve ark. 2004: Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarımı, Akademik Kitabevi, ISBN: 975-95396-7-5, Trabzon. • YÖK Ulusal tez merkezi https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/CikisServlet?islem=kul000 adresinden izinli tezlere erişebilirsiniz.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024