YABAN HAYVANLARI ÜRETİM TEKNİKLERİ

İzlence Formu

Ders Adı YABAN HAYVANLARI ÜRETİM TEKNİKLERİ Kod ORMU4052
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ZEYNEL ARSLANGÜNDOĞDU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ülkemiz için önemli olan ve yaban hayatının sürekliliği konusunda çeşitli nedenlerle nesilleri azalan veya tamamen nesli tükenmek üzere olan hayvanların üretilmelerini esas alır. Bu bağlamda yaban hayvanlarının üretim gerekçeleri, işletme kapasiteleri ve teknoloji seçimi, Av kuşlarının yetiştirilmesi ve büyütülmesi, Av kuşlarının beslenmesi, hastalık, yamyamlık ile kemirgen ve yırtıcıların kontrolü, Türkiye için önemli olan ve çeşitli nedenlerle miktarları azalan kuş ve memelilerin yetiştirilmeleri, üretimleri ile bunların asli ve tali ürünlerinden yararlanmak suretiyle sürekliliklerinin sağlanması.

İçerik

Yaban hayvanları üretimi, yaban hayvanlarından özelikle nesli azalan veya azalmaya başlayan türlerin, bu hayvanların doğal ve yapay üretimlerini esas alır. Dersin kapsamında yaban hayvanlarının üretim gerekçeleri, yaban hayvanları için kuruluş yeri seçimi, Av kuşlarının yetiştirilmesi, Av kuşlarının büyütülmesi, Av kuşlarının beslenmesi, Yeşilbaş ördek, Bıldırcın, Keklik ve Sülün Üretimi, Karaca, Alageyik, Geyik ve Yaban koyunu gibi memelilerin yetiştirilmeleri ve korunmaları için nelerin yapılması yer almaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, sunum, video, tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

Arslangündoğdu, Z., Yaban Hayvanları Üretimi Ders Notları. Wodard, A., Vohra, P., and Denton, V., 1993. Game Bird Breeders. Hancock House Publishers LTD., Canada, ISBN 0-88839-311-3 Kumbaşlı, M. 1998. İstanbul Belgrad Ormanı Av Üretme İstasyonunda Geyik (Cervus elaphus L.) Populasyonunun Düzenlenmesi. İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı, Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, VII +69s. Oğurlu, İ., Çatacık Koruma ? Üretme Sahasında Geyik (Cervus elaphus L.) Populassyon Ekolojisi Üzerine Araştırmalar. K.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Trabzon, XII + 251 s. Yıldız F., 1998. Türkiye?de Sülün Yetiştirilmesi, Korunması ve Problemleri. İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilimdalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 56s

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024